Nemrut’ta ‘Puzzle’ Tamamlanıyor



Nemrut ören yerindeki kabartma eserlerden kopan kumtaşı parçalarının yerlerinin belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Bulunan parçacıklar restorasyon çalışmalarıyla koptukları yerlere konulacak.

Adıyaman Arkeoloji Müzesi Müdürü Fehmi Eraslan, yaptığı açıklamada, çalışmayı Amsterdam Üniversitesi’nden Prof.Dr. Eric Moorman ve ekibinin gerçekleştirdiğini söyledi.


Çalışmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izin çerçevesinde yürütüldüğünü belirten
Eraslan, “Nemrut ören yerinde bulduğumuz bini aşkın kabartma eser parçacığını 50 sandık içinde müzemizde koruyoruz. Çalışmayla bu parçacıklar kapsamlı bir incelemeden geçiriliyor. Çalışma sonunda hangi parçanın, hangi eserden koptuğu belirlenecek. Önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek restorasyon çalışmalarıyla bu parçacıklar koptukları yerlere konulacak” diye konuştu.










Çalışmanın 2 ay süreceğini ifade eden Eraslan, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut ören yerinin korunmasının Türkiye için önemli bir görev olduğunu vurguladı.

Eraslan, dünyanın her yerinden ziyaretçisi olan Nemrut ören yerini gelecek nesillere bugün olduğundan daha iyi bir durumda taşıma gayreti içinde olduklarını, olanakları ölçüsünde bu amaç doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını bildirdi.