Nestle Uygulama Grubu Laboratuarı

Queretaro sanayi bölgesinde bulunan proje alanının konusunu, Nestle'nin yeni ürün geliştirme laboratuarı oluşturuyor. Bu proje sayesinde, yeni içeceklerin geliştirilmesine odaklanan ve ürün teknoloji merkezinin yer aldığı Maryville'deki uydu ofis ile merkez ofisin bir çatı altında toplanması amaçlanıyor.

Fotoğraflar: © Paúl Rivera/archphoto.com

Ancak, Queretaro'nun tarihi merkezinin UNESCO tarafından 1996 yılında dünya miras alanı (DMA) ilan edilmesi, kentin çeperinde yer alan sanayi bölgesine de daha önceden tahmin edilemeyen yaptırımlar getiriyor.

Bölgenin DMA listesinde yer alması nedeniyle, geleneksel mimaride yer aldığı üzere, yapılacak olan yeni yapının da kemerli sundurma barındırma gerekliliği ortaya çıkıyor. Rojinkd'in bu kurala yanıtı ise gerek kemerin gerekse sundurmanın yeniden yorumlanması şeklinde oluyor.

Rojkind tasarım sürecinde şu çıkarımda bulunuyor: "Eğer kemer yalnızca kubbenin bir parçası ise kendi aksı etrafında hareket ettirilen kubbe de genleşmiş bir kemerdir. Böyelikle kubbe, klişe haline dönüşmeden, kemeri karşılayan kriterleri karşılamış olur."

Bu durumda, köpüğün kesintisiz açık alanın kaynağını oluşturması gibi bir dizi küre, kesişip çoğalarak portikoyu yaratır. Bu mekân yayılırken, aynalı cam ile örtülü ortogonal kutulardan oluşan başka bir mekan ise kürelerin çoğalmasını engeller ve laboratuar için gerekli olan özel programları barındırır.

Dış cephe görünüşte opak, metalik ve girilemez olsa da, içi farklı renklre boyanmış olan kutular tiyatral bir ortam yaratır ve beyaz önlükleri içindeki araştırmacılar sanki kesintisiz bir mavi, sarı ya da yeşil akıntı içinde yüzüyorlarmış izlenimi yaratır.

Proje künyesi

Mimari proje: rojkind arquitectos [Michel Rojkind]
İşveren: Nestle Application Group
Toplam inşaat alanı: 776 metrekare
Projenin kapsamı: Laboratuar
Proje yeri: Queretaro, Meksika
Projenin durumu: Tamamlandı
Projelendirme tarihi: 2008
Proje bitiş tarihi: 2009