İzmir Galataport'u örnek aldı Dalgakıran Projesi geliştirdi

İzmirli sivil toplum kuruluşları, son günlerin en çok konuşulan projelerinden İstanbul’daki Galataport’a benzer “Dalgakıran Projesi”ni hayata geçirerek, kente yeni bir görüntü vermek istiyor.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 129 yıldır denize, rüzgara dayanan İzmir Pasaport’taki atıl dalgakıranı kente yeniden kazandırmak ve cazibe merkezi haline getirmek için kolları sıvadıklarını söyledi. İzmir’e farklı bir görünüm kazandıracak projenin 10 milyon dolara malolması ve 3 yılda tamamlanması planlanıyor. İzmir’deki sivil toplum örgütleri ve diğer odaların da desteği ile gerekli hukuki problemlerin çözülmesi halinde, proje ihaleye açılacak.

Dalgakıran Projesi’nin tanıtımı için dün bir toplantı düzenleyen İzmirli sivil toplum örgütü temsilcileri, projenin kültür ve turizm kenti olma hedefindeki İzmir’e büyük katkılarının olduğunu bildirdiler. İzmir Pasaport’taki bir kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 4 bin metrekarelik alana sahip tarihi dalgakıran üzerinde tasarlanan proje hakkındaki görüşlerini açıklayan Ekrem Demirtaş, “Proje tamamlandığında, butik de olsa bizim de Galataportumuz olacak” dedi.

Dalgakıran projesi için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın özelleştirme çalışmalarını başlattığını bildiren Demirtaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Çakabey Limanı’nın Dalgakıran ve Konak Pier Alışveriş Merkezi’nin yanında buluması nedeniyle, gerekli izinlerin alınabilmesi için Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ü ziyaret ettiklerini söyledi. Genelkurmay Başkanı’nın projeye çok olumlu baktığını vurgulayan Demirtaş, “Özkök Paşa, konuyu Deniz Kuvvetleri Komutanı ile görüşeceğini ve soruna çözüm bulacaklarını söyledi" diye konuştu.

Kimse yapmazsa biz yaparız
Dalgakıran projesinin bir fikir projesi olduğunu kaydeden Demirtaş, “Biz projeyi üretiyoruz. Alan Özelleştirme İdaresi tarafından ihaleye çıkacak. İhaleyi yerli mi yabancı mı yoksa İzmirli girişimciler mi alır bilemeyiz. Ancak kimse almasa da biz İzmirliler olarak projeyi hayata geçiririz” dedi.

Proje kapsamında dalgakıran platformuna kültür-sanat, sergi ve gösteri mekanları, sualtı müzesi, amfi tiyatro, su ve ışık oyunları, kafeterya, bar, restoran, İzmir Evi, marina, yat fuarı, tünel ve akvaryum, yürüyüş ve seyir alanları, butik otel yer alacağını dile getiren Demirtaş, “Dalgakıran’a denizden ulaşımın yanı sıra 18 metre yerin ve denizin altından geçecek olan 250 metre uzunluğundaki akvaryum tünelden de ulaşılabilecek" dedi.

Dalgakıran üstüne butik otel
Expo 2015’e aday olan İzmir’in konaklama ve ulaşım probleminin çözülmesi gerektiğine de dikkat çeken Demirtaş, Dalgakıran projesinde bir butik otelin yer aldığını ve Galataport’ta olduğu gibi proje alanı çevresinde otel yapılabilecek başka alanların da bulunduğunu belirtti.
Toplantıya, projeye destek veren İzmir Ticaret Borsası’nın Başkanı Tuğrul Yemişçi ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Yılmaz Temizocak da katıldı. Projeyi Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal da destekliyor.