New York'ta Binaların Çatıları Çiftliğe Dönüşüyor



Fakat bu çiftlikler, binaların çatılarında kuruluyor. "Carrot City: Creating Places for Urban Agriculture" kitabının yazarı Joe Nasr, "Teraslarda ticari amaçlı kurulan tarım işletmeleri açısından New York şu anda lider konumda" diyor.

Çatı çiftliklerinin milyonlarca litre yağmur suyunu toplayıp, taşma riski olan kanalizasyon sisteminden uzaklaştırma potansiyeli bulunuyor. Şehrin içinde sebze ekip biçmek daha az kamyonun yola çıkması ve sera gazı emiliminin azalması anlamına geliyor ki bu New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg'in hedeflerinden biri.

Toplum bahçecileri ve eğitmenleri yıllardır arazileri ekip ürün hasat ediyor. Fakat kâr amaçlı şirketler, onların arasına yeni katıldı. Brooklyn Grange, Brooklyn'deki küçücük bir arazide işe başladı. Ancak şirket iki yıl sonra, Queens'te 4 bin metrekarelik bir terasa geçti. Ben Flanner'ın önderliğindeki ortaklar, şirketin başkanı ve baş çiftçisi 540 bin kilogramlık toprağı yere sererek tohum ekmeye başladı. Flanner, binaların tepesinde tarım yapmanın iki avantajına dikkat çekiyor: Bol miktarda güneş ve haşerelerin bulunmaması. Flanner, "Geleneksel tarımla kentsel tarım arasında birtakım benzerlikler mevcut. Ama bizde geyikler, kurtlar ya da fareler yok" diyor. Karşılaşılan zorluklardan biri de, binaların arasında esen ve narin tohumları havaya uçuran rüzgâr. Flanner, "Her yeri yaprak sapları ve çitlerle çeviriyoruz" diyor.

Gıda tedarik zincirini kısaltmak için süpermarketlerin yakınlarında seralar kuran BrightFarms, Mart'ta Brooklyn'deki bir terasta yılda 450 bin kiloluk mahsul vermesi beklenen hidroponik (topraksız yetiştirilen bitki) bir sera kuracağını söyledi. Şirketin CEO'su Paul Lightfoot, seranın 9 bin 300 metrekareye yayılacağını ve önümüzdeki yıl açılınca, ülkenin bu a landa faaliyet gösteren en büyük işletmesi olacağını söyledi.

Haziran'da belediye Bronx'taki bir gıda dağıtım merkezinde bulunan kendisine ait bir binanın çatısında 19 bin metrekarelik bir çiftlik için ihale teklifleri topladı. Şehir Planlama Departmanı kısa süre önce yeşil yapılanmaları teşvik etmek için imar yönetmeliklerini gözden geçirdi. Yeni yasalar konut amaçlı kullanılmayan binalardaki seraların belli bir yüksekliği ve genişliği aşmasını engelliyor. Şehir Planlama Komisyonu'ndan Amanda M. Burden, değişiklikler sayesinde "kentsel tarım için daha fazla yer yaratılacağını ve kentsel tarımın daha sağlam temellere oturtulacağını" söylüyor.

Lisa W. Foderaro