ABD'de Osmanlı Kostümleri Sergisi

Osmanlı İmparatorluğu'nun altın ve gümüş işlemeli, statü simgesi 16. ve 17. yüzyıl kaftanları, Washington'daki Smithsonian Müzesi tarafından 29 Ekim-22 Ocak tarihleri arasında sergilenecek.

Smithsonian Müzesi'ndeki Freer ve Arthur Sackler Galerileri'nde, Koç Holding'in sponsorluğunda düzenlenen serginin açılışı öncesinde, tanıtım resepsiyonu verildi. Resepsiyona, Washington'daki Türk toplumu temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'den de çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyondan sonra Türk modacı Atıl Kutoğlu, Osmanlı dönemi kıyafetlerinden
esinlenerek hazırladığı giysilerden oluşan defileyi sundu. ''Stil ve Statü: Osmanlı Türkiye'sinden İmparatorluk Kostümleri'' adı altındaki sergi, 29 Ekim-22 Ocak tarihleri arasında açık olacak.

Sergide yer alan 68 eserin büyük bir kısmı Topkapı Sarayı Müzesi'nden, geri kalanı ise Konya'daki Mevlana Müzesi ile Rusya'daki St. Petersburg kentinde bulunan Hermitage Müzesi'nden getirildi.

Sergi, Osmanlı sanatı ve yaratıcılığının yanı sıra ipeğin, imparatorluğun güç ve zenginliğini nasıl yansıttığını da gösteriyor. Sergide, bir kısmı Yavuz Sultan Selim, Sultan Süleyman ve Sultan Bayezıd'a ait kaftanlar bulunuyor. Kaftanlar dışında şalvar, başlık ve kilimler ile bazı gümüş süsler de sergileniyor.

Stil ve Statü Sergisi, Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, Freer ve Sackler Galerileri'nin işbirliği çerçevesinde gerçekleştiriliyor.