Niğde’de Japon Kasabası Kurulacak

Niğde Valisi Gündüz Beder, Türk Japon Vakfı Başkanı Cafer Tayyar Sadıklar’ın, Japonya’da kurulan Türk Kasabası’ndan esinlenerek, Türkiye’de de bir “Japon Kasabası” kurulması için girişimde bulunduğunu söyledi. Bu konuda birçok ilin kasabanın kendi sınırları içinde kurulması için talepte bulunduğunu ifade eden Vali Beder, ancak Sadıklar’ın bu projenin Niğde’de gerçekleştirilmesini istediğini kaydetti.

Vali Beder, Japon kasabası için önemli şifalı su kaynağına sahip olan Narlıgöl ve çevresinin uygun bir yer olacağını kararlaştırdıklarını belirterek, “Vakıf yetkilileri de Narlıgöl’ün, Kapadokya bölgesine yakın olması nedeniyle bu proje için uygun yer olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu konuda Aksaray ile Niğde arasında bir itilaf var. Bölgenin bir kısmı Niğde’de bir kısmı da Aksaray ilinde kalıyor. Ama bu sorunun aşılabileceğine inanıyorum. Bu konuda sorun yaşansa bile Japon kasabası için başka uygun merkezler de bulabiliriz. Bu girişimin Türkiye ile Japonya arasında bir dostluk köprüsü olacağına inanıyoruz” dedi.

Japon kasabasının kurulması halinde bölgeye Japon mimarisine uygun 2 bin ev yapılması planlanıyor. Yılın belli dönemlerinde Türkiye’ye gelecek olan Japonlar, kendilerine ait evlerin olduğu bu kasabada, kültürlerini yaşatabilecekler.