Nil Nehri'nin İki Yakasını Türkler Biraraya Getirdi



Türk müteahhitleri Nil nehrinin iki yakasını bir araya getirdi. Sudan'ın başkenti Hartum'da El Mek Nimir Köprüsü'nü tamamlayan Yapı Merkezi İnşaat ikinci köprü için de temel attı. Temel atma ve açılış törenlerinde konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sudan'da önemli yatırımlar yapmak istediklerini belirterek, alt-üst yapı yatırımlarının yanı sıra enerji projeleriyle ülkede kalıcı olmak istediklerini söyledi.

Ticaret hacmi 10 kat arttı
Türkiye ile Sudan arasındaki ticaret hacminin de 10 kat artarak 27 milyon dolardan 280 milyon dolarlara ulaştığını belirten Tüzmen, Sudan'ın rafineri, demiryolu, otoyol, biyodizel, enerji altyapısı gibi daha bir çok yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Alt-üst yapı, havaalanı, büyük enerji projeleriyle Sudan'da yatırımlar yaparak kalıcı eserler bırakmak arzusunda olduklarını ifade eden Tüzmen, Türk müteahhitlik sektörünün de dünyada 100 milyar dolar tutarında proje ürettiğini, 100 büyük müteahhitik şirketi arasında 22 tane Türk firması bulunduğuna dikkati çekti.

Müteşebbise Eximbank kredisi
Tüzmen'e Sudan seyahatinde eşlik eden Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu da bankanın amacının mal ve hizmet ihracatına finansal destek sağlayarak döviz gelirlerinin artmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. Kılıçoğlu, "Zor pazarlara girerken ülke kredileri ile kapıların aralanması önemli, bu sayede Türk işadamları bu pazarlarda önemli yatırımlarla çok ciddi paya sahip oluyor" dedi.

Köprüden sonra alışveriş merkezi yapacak
Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar da müteahhitlik hizmetleri açısından Sudan'ı gelişmeye açık bir ülke olarak gördüklerini ifade ederek, ilk köprü teklifinin ardından köprüyü tam zamanında ve kaliteli bir şekilde bitirmeleri üzerine Sudan'dan ikinci köprü için de teklif aldıklarını anlattı.

Sudan'da ilk tamamladıkları köprünün maliyetinin 28 milyon dolar, ikinci köprünün ise 41 milyon dolar olduğunu belirten Aykar, Dubaili bir yatırımcı grup tarafından satın alınan, kabası tamamlanan ve 55 milyon dolar maliyetli 20 katlı bir alışveriş merkezi yapımı işini de üstlendiklerini ifade etti.

Kürşat Tüzmen'den ecdada dua
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Hartum'daki temasları sırasında 200 yıl önce bölgeyi yöneten Osmanlı valileri Musa Hamdi Paşa ve Ahmet Paşa'nın türbelerini de ziyaret etti. Bu yılın Ocak ayında yapı Merkezi İnşaat tarafından restore edilen türbeleri gezen ve bilgi alan Bakan Tüzmen, "Atalarımız yıllarca beraber yaşadı. Ecdadımız çok kuvvetli, bilgili,akıllı çalışkandı. İnşallah bizler de onlar gibi hizmet edeceğiz" dedi. Tüzmen, türbelerdeki diğer kabirlerin başında da dua etti.