Nil Nehri’nin Mucizesi



Gizemlerle dolu Mısır uygarlığının gelişimini izlemenin Nil nehrinin gelişimini incelemekten daha iyi bir yolu olamaz. Nehir Mısır’ın binlerce yıl boyunca yaşam kaynağı oldu.

Şu an Aswan’daki yüksek baraj tarafından kontrol edilen nehir, kıyısındaki dar toprakları her yıl taşan sularıyla mineral bakımından zengin kum ve çamurla dolduruyor.

Nehrin kıyıları boyunca Firavunlar, soylular ve sıradan insanlar kendilerini ölümsüzleştirmek için abideler ve mezarlar yaptı.

YAŞAMLA DOLU NİL
Büyük Yunan tarihçisi Heredot Mısır’a yaptığı tek ziyaret sonrası “Mısır, Nil nehrinin bir hediyesidir,” demişti. Mısırlılar onun bu sözlerine hala tamamıyla inanıyor. Her yılın sonunda, Nil nehrinin su yüksekliği hakkında iyi sözler duymak için sabırsızlanıyorlar. 1994 yılında su seviyesi oldukça yüksek bir seviyeye ulaştı. O yıl yüksek barajda da su seviyesi en yüksek düzeyine ulaşmıştı.
Çok eski zamandan beri, Mısırlılar Nil nehrini yaşam, verimlilik ve gelişmeyle eş tutmuşlar. Nil sanki Mısırlıların damarlarında akıyor. Nehir her zaman başarılarının kaynağı, büyük uygarlıklarının kuruluşunun ana nedeni olmuş. Mısırlılar arkadaş canlısı karakterlerini de Nil nehrine borçlular. Akışından, sellerinden ve saflığından cömertlik ve dürüstlük kazanmışlar. Nil kıyıları her gün binlerce aşk hikayesine tanık oluyor. Nehir aşıklara umut, romantizm ve mutluluk veriyor. Nil, Mısır halkının sanatkarlığı için de ilham ve yaratıcılık kaynağı olmuş. Nil nehrine adanmış birçok şarkıları var. Eski Mısır’da insanlar nehir uğruna kurban vermişler ve efsanelerini nesilden nesile aktarmışlar.


TARİH ANLATIYOR
Mısırlılar Nil nehriyle kutsanmışlar ve bunun kıymetini biliyorlar. Suyu korumak için her zaman barajlar ve su kanalları yapmışlar. Akheneton, tanrısına baraj için uzun uzun dualar etmiş. Amenamhat III sulama kanal sistemini korumak için Fayoum şehrindeki El-Lahoon barajını yaptırmış. Bundan sonra Madris gölünde başka bir baraj daha yapılmış.
Büyük İskender daha sonra hem İskenderiye, hem Cisostris kanallarını genişletmiş. Nil nehri ve Kızıldeniz ile birleşen Cisostris; Amr Ibn El-As tarafından daha sonra tekrar yapılmış. 1901 yılında Aswan’da yeni bir baraj daha yapıldı. Yüksek Baraj yapılana dek de bir çok kez yenilendi.

YÜKSEK BARAJ
Yüksek Baraj, Mısır insanın demir gibi iradeleri ve bağlılıklarının bir simgesi olarak görülüyor.
Bu baraj onları yıllık nehir taşmalarından koruduğu gibi su fazlasını daha sonraki zamanlarda kullanmak için korumalarını sağladı. Böylece kuraklıktan da korunmuş oldular. Yüksek Baraj, Mısır halkının Nil suyunu kontrol etmek için bu güne kadar gerçekleştirdiği en büyük proje. Aslında bu baraj Mısır tarihinde bir dönüm noktası. Bu seçkin baraj sulama, tarım ve güç üretimi gibi konularda Mısır halkına büyük destek sağlıyor.


UZUN VE GENİŞ
Nil nehrinin akıntı yönünde yüzeyi 2.9 km2. 6690km’lik boyuyla dünyanın en uzun nehri sayılıyor. Tanganica Gölü’nden Akdeniz’e kadar gidiyor. Yolculuk boyunca 9 farklı ülkeden; Tanzanya, Kenya, Zaire, Burundi, Rwanda, Etopya, Uganda, Sudan ve Mısır’dan geçiyor.
Eğer bir gün Mısır’a yolunuz düşer de, Nil nehrinden su içerseniz geri dönüşünüz garanti gibi bir şeydir.