Nişanyan, Şirince’de Ne Yapıyor, Neden Yapıyor?



Devir, şüphe devri. Herkes, her işin içinde bir bityeniği arıyor. Ben, gerçeği arıyorum. Ben sade bir vatandaşım. Sevan Nişanyan’ın yaptığı tüm inşaatlara maalesef,  yüz yüze bakarak yaşamımı sürdürüyorum. Su katılmamış gerçekleri herkesle paylaşmak istememde, köyün geleceğinden başka bir düşüncem veya kaygım yok.

Kaç inşaat yaptı?

Nişanyan, kaç inşaat yaptı? Bağ Evleri (yaklaşık altı ünite), havuz kompleksi, Bağ Evleri müştemilatı, iki münferit iki katlı bina, su sarnıcı, 12 metre yüksekliğinde Hodri Meydan Kulesi, 2.5 katlı Nişanyan Otel binası, otel bahçesinde hamam, Cumbalı Ev, Kerevetli Ev, Hamamlı Ev, Matematik Köyü kompleksi (üç adet münferit iki katlı ev, kafeterya, hamam ve teraslar dışında en az 10 adet bina).

Sevan Nişanyan’ın suçladığı Şirince imar kanunu eğer zamanında çıksaymış ya da bugün çıksa ve yürürlüğe girse bu binalardan kaçının izinli olma ihtimali vardı? Yalnızca tadilat yaptığı üç evin, yani Cumbalı Ev, Kerevetli Ev ve Hamamlı Ev’in. İmar kanunu çıkmış olsa dahi Sevan Nişanyan 20-25 adet binayı izinsiz yapmış olacaktı. 



Şirince’nin güney cephesindeki kaçaklar
En alt sırada köyün evleri yer alıyor. En üstteki beyaz yapı, köyün standart şekilde düzenlenmiş su deposu.


Yasalar üzerinde değil

İmar Kanunu’nun çıkıp çıkmaması, Sevan Nişanyan’ın “mağduriyeti” ile alakalı değildir. Bu koparılan vaveylada ikinci son derece sarih hata ise şuradadır: Şirince’de ben dahil hemen herkesin kaçak denebilecek bir yapısı vardır. Ama, hiçbir evin sahibi, her an tepemize yıkacaklar korkusuyla yaşamaz. Bugün Nişanyan’ın kaçak olup hakkında kesinleşmiş yıkım kararı olan 20’ye yakın binasından üçüne yıkım kararının fiilen uygulanması girişiminin sebebi, sadece ve sadece kendisinin son bir yıl içinde iyice dellenip defaten devlete meydan okuması, hakaret etmesi, kendini devletin ve yasaların üzerinde ilân etmesidir.

Kimse mutlu olmaz

İmar Kanunu çıksa iyi olacak elbette. Köylü de bunu ister tabii. Ama koruma altında, 1’inci derece kentsel sit ve 3’üncü derece doğal sit alanı olan bir köyde çıkacak olan kanun, zaten tabiatı gereği, inşaatlarla gelişmek, yayılmak, yenilenme isteyen hiç kimseyi mutlu edecek bir şey değildir. Bu konuda da gerçekçi olmak gerekir. 
Koruma altında bir köyde yaşamak kolay değildir. Kimse Şirince’nin sit alanı olması neticesindeki zorlukları, bu tanımın yaşamaya ve iş yapmaya engeller oluşturduğunu yadsıyamaz. Öte yandan, bu köy bugün koruma altında olduğu için bir turizm cazibe merkezidir. Bu koruma Nişanyan’ın uygun gördüğü gibi kaldırılacak olsa turizm balonu sönüp gider ve turizm yatırımları yapmak için yasaların kaldırılıp total serbesti sağlanmasına taraftar olanlar çırpınarak fakr-ü zaruret içinde ölürler.
Olay, “Şirince’nin en güzel evlerinin yıkılması” meselesi değildir. Olay, Şirince’nin geleceğidir. Bu yıkım yapılmazsa, bundan sonra Şirince’ye ne kuleler, ne tatil köyleri, ne sıra sıra binalar dikileceğidir.



Matematik Köyü giderek yayılıyor
Ali Nesin’in Matematik Köyü, son üç-dört senedir bakir bir alana giderek yayılıyor.

Tüm mülkünü Aziz Nesin Vakfı’na bağışladı

Yazar ve dilbilimci Sevan Nişanyan, yıkım kararı alınan Nişanyan Evleri’ni birkaç gün önce Nesin Vakfı’na bağışladı. Yaşamının önemli bir bölümünü Şirince’de geçiren ve köyün tanınmasında önemli bir isim olarak kabul edilen Nişanyan, bağışla ilgili yaptığı açıklamada bunu uzun zamandır düşündüğünü belirterek, “Son günlerde yaşadığımız acı olaylar, sürecin hızlanmasını sağladı” dedi. Bağışın yıkım kararlarına yönelik etkisinin sorulması üzerine ise Nişanyan, tavrını koruyarak, “Öyle de yıkamazlar, böyle de yıkamazlar. Yıksalar o enkazın altında Devlet kalır. Bu hakikati kavrayamayanları gaflet uykusundan uyandırmak açısından bu attığımız adım belki öğretici olur” ifadesini kullandı. Bağışlanan mülkler Nişanyan Oteli, bir tarihi ev, bir hamam, bir arsa ile çok sayıda bağevi, bir konak, çiftlik ve Hodri Meydan Kulesini içeren İlyastepe arazisinden oluşuyor. Nişanyan’ın kendi evi de bağışlanan mülkler arasında bulunuyor. Nişanyan Evleri otel tesislerini Nişanyan işletmeye devam edecek. Öte yandan, Nişanyan Evleri’ne yönelik yıkım kararı en son 17 Şubat 2011 tarihinde 15 günlüğüne ertelenmişti. İzmir İl Özel İdaresi Encümeni, geçen yıl eylül ayında ‘22 yapı için sit alanında kaçak olarak inşa edildiği’ gerekçesiyle yıkım kararı almıştı.