“Nisibis Akademisi'nin Dünyanın İlk Üniversitesi”



Fotoğraf: Arif Altunkaynak

Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, Mor Yakup Kilisesi ve Zeynel Abidin Camisi'nin ortaya çıkarılması amacıyla yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Girgin, burada yaptığı açıklamada, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Mardin Valiliği tarafından sürdürülen çalışmaların bir yıl içinde bitirileceğini, kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla bölgenin inanç turizmi açısından önemli bir merkez haline geleceğini belirtti.

Tarihi ve turistik mekanları restore etmeye başladıklarını anlatan Girgin, İran ve Roma devletlerinin ortasında kurulmuş Nusaybin'in Milattan Önce ilim ve kültür merkezi olarak bilindiğini bildirdi.

Antakya Akademisinin de kurucularından Nusaybinli Mor Yakup tarafından Nusaybin'de ilk Hristiyan Süryani Akademisi açıldığını kaydeden Girgin, şöyle dedi:

''Buradaki Nisibis Akademisi, Şanlıurfa yani Edessa'da kurulan Akademia'dan yıllar önce kurulmuş. Bu mekanın tescili gecikince Harran'da dünyanın ilk üniversitesi diye yazılmaya başlandı. Ama gerçek anlamda buradaki kazıların bitirilmesi ile Nisibis Akademisi'nin dünyanın ilk üniversitesi olduğu ortaya çıkacak. Dünyanın ilk üniversitesi Harran'da değil, Nusaybin'de''.

İlçede büyük tarihi hazinelerin bulunduğunun bir gerçek olduğuna dikkati çeken Girgin, bir yandan dünyanın ilk eğitim üniversitesi olan Mor Yakup Manastırı'nın bahçesindeki Nisibis, bir yandan da Zeynel Abidin Camisi ve Türbesi'nin bulunduğunu vurguladı.

İlçede bulunan Mor Evgin Manastırı'nın da ayrı bir tarihi zenginliği temsil ettiğini dile getiren Girgin, şöyle konuştu:

''İlçenin turizmini geliştirmek ve kötü imajı silmek için restorasyon ve kazı çalışmaları başlattık. Şu anda Harran Üniversitesinden daha eski bir tarihi bulunan Mor Yakup Manastırı'nda kazı çalışmaları devam ediyor. Manastırda bir zamanlar felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp, hukuk eğitimi verildiği dünyanın ilk eğitim merkeziydi. Şubat ayında kazı çalışması tamamlanacak. Burayı Zeynel Abidin Camisi ile birleştirip bölgenin ilk inanç parkı haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bölgedeki kötü imajı kırmak için harekete geçtik. Bu algıyı kırmak için buradaki esnaf ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile ortak bir çaba içindeyiz. Önümüzdeki yıldan itibaren bu tarihi değerleri turizme açacağız''.