Nobel Ekonomi Ödülü İklim Değişikliği Alanındaki Çalışmaya Verildi



İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada William D. Nordhaus‘un fosil yakıt kullanımının iklim üzerindeki etkisi üzerine endişesi ile 1970’li yıllarda başladığı çalışmaları sonucunda, 90’lı yılların yarısında ekonomi ve iklim arasındaki karşılıklı etkiyi açıklayan entegre değerleme modelini geliştiren ilk kişi olduğunun altı çizildi. Yeşil Ekonomi’nin haberine göre; açıklamada Nordhaus’un geliştirdiği modelin teoriler ve fizik, kimya ve ekonominin deneysel sonuçlarını entegre ettiği ve ve bugün ekonomi ve iklim alanlarında nasıl birlikte ilerleneceği, karbon vergileri gibi alanlardan iklim politikaları uygulamalarının sonuçlarını değerlendirmeye imkan sağladığı bilgisi verildi.

Nordhaus kazandığı ödül nedeni ile düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi; ”İnsanlığın daha az karbon üretmesi tamamen mümkün. Emisyonlarımızı düşürmeye bir kere başlayınca, bunun aslında tahmin ettiğimiz kadar zor olmadığına şaşıracağız. Politikalar bilimin ve yapılması gerekenin çok fazla geride kalıyor.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Nordhaus’un geliştirdiği Dinamik Entegre İklim Modeli, iklim politikalarının sonuçlarını tahmin etme alanında çok geniş bir şekilde kullanılıyor. Bununla birlikte Nordhaus çalışmalarında iklim değişikliği ile mücadelede en etkili yöntem olarak tüm ülkelerde karbon vergisi uygulamasını öneriyor.

2018 Nobel Ekonomi Ödülü’nü paylaşan Paul Romer ise ödülü, teknolojideki ilerlemelerin ekonomik büyümedeki katkısı ve bu ilerlemeyi sağlana yeni düşünce ve inovasyonların ortaya çıkmalarını sağlayan etkenler üzerindeki çalışmaları ile kazandı.