Noel Baba Evine Dönsün!



Noel Baba’nın İtalya’dan geri istenmesi taleplerine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da destek verdi. Günay, “Her objenin kendine ait olduğu yörede sergilenmesi anlayışıyla bunları isteyeceğiz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği’nin 25. kuruluş yıldönümü dolayısıyla bulunduğu Antalya’da, önceki akşam Demre ilçesine gitti. Ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, Demre’deki Andriake Liman Kenti ve Myra Antik Kenti kazılarını yürüten Akdeniz Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik’in bir süre önce yaptığı “Demre’den 1087 yılında İtalya’nın Bari şehrine kaçırılan Noel Baba’nın kemikleri getirilmeli, Demre’deki mezarına konulmalı” sözleri hatırlatıldı. Günay, bu konudaki düşüncelerini şöyle anlattı:

“Tarihi değerlerimiz arasında görkemli yapı ve yapı parçaları da var. Bunlar dünya müzelerinin önemli kısmını oluşturuyor. Her objenin kendine ait olduğu yörede sergilenmesi anlayışıyla bunları isteyeceğiz. Tabii ki geri isterken bizim bunları dünyaya gerekli biçimde sergileyebileceğimiz, sahiplenebileceğimizi de hissettirmemiz gerekiyor. Buna uygun gayret içindeyiz.”

Noel Baba’nın kemiklerinin ne zaman isteneceği sorusunu ise Günay, “Bunu bilim adamı arkadaşlarımla tartışmam gerekir. Hazır bir takvim yok” diye yanıtladı. 

Bu arada Demre Myra Andriake Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik’in, ‘Noel Baba’ olarak bilinen Aziz Nicholas’ın İtalya’ya kaçırılan kemiklerinin iade edilmesi için yaptığı çağrı yankı uyandırdı. Prof. Dr. Nevzat Çevik, Avrupalıların adına en çok kilise yaptıkları ve çocuklarına en çok ismini verdikleri Aziz Nicholas’ın, dağıttığı hediyelerden dolayı özellikle çocuklar tarafından bilinen bir kişilik olduğuna dikkati çekti.  

Tarihi kaynaklara göre Patara’da doğup 343 yılında Demre’de ölen Aziz’in kemiklerinin İtalyan tüccarlarca 1087 yılında mezarından çalındığını  belirten Çevik, son günlerde batı basınında bu konuda yeni tartışmalar yaşandığını söyledi. İrlandalı tarihçi Philip Lynch tarafından ortaya atılan, “Noel Baba’nın kemiklerinin İtalya’dan İrlanda’ya taşındığı” iddiasını birçok Avrupalı tarihçinin de gerçekçi bulmadığını belirten Çevik, şöyle devam etti:

Aziz Nicholas, ‘Ben burada doğdum, büyüdüm ve burada da gömüleceğim’ demiştir ve burada da gömülmüştür. Ölümünden sonra da kalmak istediği yer burasıdır. Aziz’in bu isteğine saygı göstermek lazım. İsteseydi ‘Beni Bari’ye gömün’ derdi.” (dha, aa)