Noel Baba Kilisesi'nde İki Yeni Duvar Resmi



Vehbi Koç Vakfı'nın desteğiyle Noel Baba Kilisesi'nde yürütülen çalışmalarda iki yeni resim ortaya çıkarıldı. Vakfın desteğiyle kilisede üç yıl önce başlatılan duvar resimlerini ortaya çıkarma çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.

Arkeolog Rıdvan İşler tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda, kilisenin güney şapeli batı haç kolunda 11 ve 12'inci yüzyıllara ait iki resim ortaya çıkarıldı. Arkeolog Rıdvan İşler, kilisede üç yıldır yaptıkları çalışmalarda, dünyada eşi benzeri olmayan resimler ortaya çıkardıklarını belirterek, ''bu yılki resimler çok önemli. Türk turizmi için bir altın bilezik. Resimler 11 ve 12'inci yüzyıl İstanbul resim sanatını çağrıştırıyor'' dedi.

Çalışmaların iki yıl daha devam edeceğini belirten İşler, ''dilerim yağmurdan, nemden ve güneşten korunur, yoksa 15 yıl sonra tekrar yok olur'' dedi.

İkonografi açısından özel bir konum taşıdığı vurgulanan resimlerde Hz İsa, Hz Meryem ve vaftizci Yahya birlikte görülüyor. Elinde sarı bir kitap bulunan Hz İsa'nın solunda Hz Meryem, sağında Yahya yer alıyor. Hz Meryem ve vaftizci Yahya'nın insanlığın kurtuluşu için Hz İsa'ya aracılık ettiklerinin tasvir edildiği belirtilen resimlerin, önceki yıllarda mezar odasında ortaya çıkarılan 'Noel Baba'nın Mucizeleri' resimleriyle bütünlük oluşturdukları belirtildi.