Not Sistemini Onaylayan Müteahhitler: Öncelikle 'Yap-sat'çılar Denetlenmeli



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, müteahhitleri kayıt altına alıyor. Artık bakanlığa kaydı olmayanlar müteahhitlik yapamayacak. Sektör temsilcileri düzenlemeye destek veriyor. Ancak, öncelikli olarak özel sektörde vatandaşları mağdur eden yap-sat'çıların denetlenmesini istiyor.
 
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle özel müteahhitlik yapan herkesin bakanlıkta kaydı olacak. Bakanlığa kayıtlı olmayan kişiler müteahhitlik hizmeti veremeyecek. Belirlenen ruhsat ve eklerine aykırı ve eksik iş yapan müteahhit, Türkiye'nin neresine giderse gitsin bu eksikliği düzeltmediğinde ikinci bir inşaat işine giremeyecek. Vatandaşların daire aldığında yaşadığı eksiklik ve mağduriyetler de bu sayede ortadan kalkacak. Müteahhitlerin kayıt altına alınması ile birlikte denetimler de artırılacak. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Yapı İşleri Genel Müdürü Mücahit Demirtaş'ın ilk kez Zaman gazetesine açıkladığı 'Bütün müteahhitlerin kayıt altına alınması' çalışmasına sektör temsilcileri destek verdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Mehmet Erdal Eren, çalışmanın yerinde olduğunu ancak önceliğin yap-sat sektöründe çalışan müteahhitlere verilmesi gerektiğini söyledi. Ağaoğlu İnşaat Genel Müdürü Hasan Rahvalı ise uygulama sayesinde mesleği inşaat olmayan kişilerin inşaat işyeri açmasının engelleneceğini kaydetti.

Mehmet Erdal Eren, Türkiye'de faaliyette bulunan 200 bin müteahhidin kendi vicdanı ve ahlakı ile denetlendiğini belirterek bakanlığın müteahhitleri sicil altına almak ve yaptıkları işlerin sicil arşivlerinde değerlendirilmesi ve daha sonra yapacakları işlerle ilgili olarak bu sicillere bakılarak değerlendirilmesi şeklindeki çalışmanın geçen yıl başladığını söyledi.

Ağaoğlu İnşaat Genel Müdürü Hasan Rahvalı da "Mesleği inşaat olmayan kişilerin inşaat işyeri açması engellenmeli, biz buna varız." şeklinde konuştu. Binalara kimlik kartı verilmesi önerisinde de bulunan Rahvalı, "Ehil olmayan insanların bu işi yapmasına engel olunması gerekiyor." dedi. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu da çalışmayla sektörün daha sağlıklı bir zemine oturacağını söyledi. Tellioğlu, mesleğe girişte de bazı kıstaslar belirlenmesi gerektiğini kaydetti.