"Nüfus Artışı Biyolojik Kapasiteyi Azalttı"



Londra Zooloji Derneği ve Küresel Ayak İzi Ağı iş birliğiyle iki yılda bir hazırlanan ve 3 binden fazla türe ait 10 binden fazla popülasyonu inceleyen Yaşayan Gezegen Raporu'na göre, biyolojik çeşitlilikte bugüne kadarki en büyük düşüş yaşanıyor. 

2014 raporundan derlediği bilgilere göre, 40 yılı aşkın süreden bu yana insanın doğal kaynaklara yönelik talebi, dünyanın yerine koyabileceği miktarın üzerinde bulunuyor. 

Ekolojik kaynaklardan bugünkü düzeyde yararlanabilmek için, dünyanın kendini yenileme kapasitesinin 1,5 katına ihtiyaç duyuluyor. 

Ağaçları olgunlaşmadan kesmenin, üreyenden daha fazla balık tüketmenin, atmosfere, ormanlar ve okyanusların tutabileceğinden daha fazla karbon salmanın, doğal kaynak stoklarının azalması, atmosferdeki karbon yoğunluğunun artması ve dönüştürülemeyen atıkların birikmesi gibi olumsuz sonuçları bulunuyor. 

"Biyolojik kapasite daha da azalacak"

Rapordaki verilere göre, teknoloji, tarımsal girdi ve sulama alanlarında kaydedilen gelişmeler, başta tarım alanları olmak üzere, hektar başına verimliliğin yükselmesini sağlayarak, 1961-2010 arasında, dünyanın biyolojik kapasitesini 9,9'dan 12 milyar kha'ya (küresel hektar) çıkardı. Aynı dönemde, dünyadaki insan nüfusunun 3,1 milyardan yaklaşık 7 milyara yükselmesi, kişi başına düşen biyolojik kapasitenin 3,2'den 1,7 kha'ya düşmesine neden oldu. 

Bununla birlikte kişi başına düşen, tüketilen doğal kaynakların yeniden üretimi, oluşan atıkların geri kazanımı için ne kadar kara ve su sahasına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyan bilimsel ölçü olan "Ekolojik Ayak İzi", 2,5'ten 2,7 kha'ya yükseldi. Biyolojik kapasite küresel olarak artmış olsa da dolaşımda olan miktar daha az gerçekleşti. 

Verilere göre, dünya nüfusunun 2050'de 9,6 milyara, 2100'de ise 11 milyara ulaşacağı ve kişi başına düşecek biyolojik kapasite miktarının daha da azalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, toprak bozulması, tatlı su kıtlığı ve yükselen enerji maliyetleri karşısında biyolojik kapasitenin artışını sürdürmesinin zorlaşması bekleniyor.