Nuh 40 Milyon Dolar Yatırdı, Kocaeli ve 60 Fabrika Atık Çamurdan Kurtuldu



Nuh Çimento, 40 milyon dolara Hereke’de atık çamuru kurutma tesisi kurdu ve bütün Kocaeli’nin evsel atık çamuruyla, Trakya’dan Adapazarı’na kadar 60 fabrikanın kimyasallar da içeren atık çamurlarını bertaraf etmeye başladı. Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, “6 yılda yatırım amorti oluyor, çevreyi de pislikten kurtarıyoruz” dedi.

Nuh Çimento Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, son yıllarda arıtma sistemlerinin ürettiği çamurların belediyelerin ve fabrikaların başına bela olduğunu görünce; dünyada sadece Almanya’daki bir tesiste bulunan ‘atık çamuru kurutma’ tesisinin aynısı Hereke’de kurdu. 40 milyon dolara kurulan bu tesiste Nuh Çimento’nun bacasından uçup giden ısıyı kullanarak, atık çamurlarını kurutan ve kurutma sonrası çıkan ürünü de kömürle birlikte tekrar enerji için kullanılır hale getiren tesis, günde 250 ton atık çamuru kurutma kapasitesiyle full çalışıyor. 10-12 milyon dolarlık ek yatırımla kapasiteyi günde 500 tona çıkaracaklarını belirten Şahinoğlu, “Bütün Kocaeli’nin evsel atık çamurunu alıyoruz. Trakya’dan Adapazarı’na kadar da 60’tan fazla fabrikanın atık çamurları bize geliyor. Bu çamurları almak için bize üste para da ödüyorlar. Ayrıca enerji maliyetimizi de yüzde 2 düşürmüş olduk. Sadece çamur için aldığımız parayla, tesis, 6 yılda amorti oluyor. Ayrıca etrafı da pislikten kurtarıyoruz. Sanayicinin çamurunu biraz daha pahalıya alıyoruz. Bazı sanayicilerle baba dostuyuz ya ‘Atalay abi bizim çamuru daha ucuza al’ diyorlar” dedi.

Atalay Şahinoğlu, şöyle konuştu: “Bu çamur çok kötü kokuyor ve bertarafı da başa bela oluyordu. Biz ek bir yatırımla kokuyu da yok ettik. Yakma kalitesini de ek yatırımla iyileştirdik. Bir ara evsel atık çamurlarını gübre olarak kullandılar ama sonra kanserojen etkisi ortaya çıktı. Fabrikalar da depolama sorunu yaşıyordu. Ne yazık ki bu çamurlar genellikle yasa dışı yollarda yok ediliyordu. Denizlere, boş arazilere, tarlarara dökülüyordu.”

İbrahim Bey’in katkısı büyük

Atalay Şahinoğlu, bu projenin hayata geçmesinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun büyük katkısı olduğunu söyledi. Şahinoğlu, şunları anlattı: “Kocaeli büyükşehir ve aynı zamanda da sanayi şehri. Bu atık çamurlarına çare aranırken kurutma tesisleri konuşulmaya başlandı. İbrahim Bey’le oturduk konuştuk. Çünkü bu tür tesislerde enerji sarfiyatı çok önemli. Dünyayı gezdik ve ısıyla çamur kurutan tesisleri araştırdık. Biz de bacamızdan çıkan ısıyla, sanayi tipi yağı ısıtan, yağın dolaşımıyla da çamuru kurutan, kuru çamuru da tesiste yakan ve kaloriye dönüştüre bir sistem kurduk. Çamuru üretenler bize para da veriyor. Şu anda Kocaleli Büyükşehir Belediyesi tüm evsel atıklarının çamurunu bize getiriyor.”

Rusya’ya beton santralı kurduk

Atalay Şahinoğlu, 2009’da krize rağmen ihracata ağırlık verdiklerini de belirterek bu sayede cironun fiyatlar kadar düşmediğini vurguladı. Şahinoğlu, “Rusya krizden sonra önemli çimento talepçisi olacak. Rostov’da nerih kenarında 60 dönümlük bir liman sahasına ortak olduk ve 5 milyon dolarlık bir silo yatırımı da yaptık. Türkiye’den Rusya’ya dökme çimento götürebilen tek kuruluşuz. 5 milyon dolarlık silo yatırımı yaptık. Beton santralı da kurduk nisanda açıyoruz . İlerde orada çimento fabrikası urmak için yer de kiraladık. Betonda genişleme yatırımı da yapacağız” dedi.

Çimentoda fiyatlar düştü ciro ve kâr azaldı

Nuh Çimento Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, grupta ‘vefatlara rağmen’ ortaklık yapısının değişmediğini, kurumsallaşmanın hızlandığını belirterek, şunları söyledi: “2009’da performansımız krize rağmen iyi gitti. Ancak çimento fiyatlarında yüzde 40’a yakın düşüş olduğu için ciromuz ve karımız azaldı. Şu anda çimento fiyatları 2004 yılı fiyatlarıyla aynı. 2008’de 95-100 liraydı 2009’da ise 63-64 liraya kadar geriledi. Ciromuz yüzde 40 gerilemedi. 2008’de 545 milyon liraydı, 2009’da 480 milyon liraya indi. Nuh Beton’da da benzer bir durum var.”

Yatırıma devam ettim inşaatı durdurdum

Krizde grubun sanayi yatırımlarını durdurmadıklarını söyleyen Nuh Çimento Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, şu bilgileri verdi: “Değirmen kapasitemizi artırdık, 40 milyon dolarlık bir yatırım oldu. Gazbeton fabrikamızın kapasitesini yılda 100 bin metreküpten, 400 bin metreküpe çıkardık, 45 milyon dolarlık bir yatırımdır. Kireç fabrikamızın fırınlarını yenilemeye devam ettik, 18 milyon dolarlık yatırımdı. Elektiriğe 60 megawatt ilave ettik. Beton santrallarında 20-30 milyon dolarlık yatırımızı devam ettirdik. Bunları da parlak dönemin finans gücüyle yaptık, kredi kullanmadık. Bostancı’da D-100 (E5) Karayolu üzerinde eski beton santralımız vardı onun yerine iş merkezi ve otel yatırımımız başlamıştı. Kriz gelince hafriyat aşamasında 8-10 ay kadar inşaatı durdurdum. Ben Vehbi Koç kafalıyımdır. ‘Nuh sanayiden kazandı inşaata yatırıyor’ desinler istemedim. İzmit’te 114 dairelik bir konut projemiz vardı. Müteahhite devrettik ve karşılığında Bostancı projesini yapmayı kabul etti. Orada son durum; yerin altına 4 kat inilerek altyapı tamamlandı. Üzerine 15 bin metrekarelik bir çarşı ve iki otel dikilecek. Çarşıyı büyük mağazacı yabancılar istiyor. Biri 5 yıldızlı, biri 4 yıldızlı iki otel; 22 bin ve 14 bin metrekarelik olacak.”

Bacasından ısı çıkaran tüm tesislerde kurulur

Nuh Çimento Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, “Bu sistem, dünyada 2 tane. Biri Almanya’da. Biri bizde ama biz bunu kıskanmıyoruz. Keşke memleketin her köşesinde bacasından ısı atan her tesis kursa. Böylece hem bu tesisler genel eneji maliyetlerini düşürürler hem de Türkiye’miz daha temiz bir ülke olur. Gelip incelemek isteyen herkese açığız. Biz şimdi 1012 milyon dolarlık ek biryatırımla günlük kapasiteyi 500 tona çıkarcağız” dedi. Şahinoğlu, böyle bir yatırım için çok uygun şartlarda kredi imkanları olduğunu ayrıca ‘karbon salınımını azaltan tesislere’ belli bir para da ödendiğini söyledi.