Nuh Çimento'dan 80 Milyon Dolarlık İhracat Yatırımı

Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, ihracata yönelik 80 milyon dolarlık klinker yatırımı yapacaklarını söyledi. Yatırımın 20 milyon dolarlık bölümünün kendi özkaynaklarından, 35 milyon dolarlık bölümünün ise uluslararası Eximbank'lardan sağlandığını hatırlatan Şahinoğlu, fabrikanın full çalıştığını söyleyerek, üretimin yüzde 45'lik bölümünün 5 yıllık satışını yaptıklarını ifade etti.

İspanya ile ortaklık

Şahinoğlu, "Ürettiğimiz malın dünya piyasasında sıkıntı yaratmaması için İspanya'da bir ortaklık kurduk. Tüm uluslararası kontratlarımızı bağlamış durumdayız. 5 yıllık dış bağlantı yaptık. İç piyasa da olumlu cevap verdikçe eski kapasitemizi yatırımlar paralelinde 2 katına çıkaracağız" dedi.

Nuh Çimento'nun konumu itabariyle dünyada büyük önem taşıdığının altını çizen Şahinoğlu, "Dünyada bu konumda olan iki fabrikadan biriyiz. Bu nedenle Türk ekonomisinin en kötü olduğu dönemlerde bile Nuh Çimento'ya yılda en az 2-3 tane dünya firması satın almak ya da ortak olmak için tekliflerle geliyor. Görüşmek isteyen kimseyi kapıdan çevirmedik ancak, bu güne kadar hiçbirine olumlu yanıt vermedik. Çünkü, ortaklarımız yabancı yatırımcıya olumlu bakmıyor. Yabancının parasına ya da kaynağına ihtiyacımız yok" diye konuştu.

Nuh Çimento'nun kuruluşundan bu yana tam bir anonim şirket olduğunu aktaran Şahinoğlu, "3 tane müteşebbis ortağı var. Nuri ve Mehmet Eskiyapan aileleri, Nuhun Makarna'nın ortağı olan Kemal Yurtbilir ailesi. İstanbul'dan da Baldöklüler, Küçükçalıklılar, Betoncu Kardeşler, Akbiller, Askın Hacılar gibi 10 tane kurucu aile ve Sınai Kalkınma Bankası'nın yüzde 15'lik ortaklığı bulunuyor. Ancak, banka daha sonra bunun yüzde 10'unu vatandaşa satmış. Yüzde 2-3'ünü de yasa gereği Emekli Sandığı'na devretmiş. Nuh Çimento için 1967 yılında yatırıma başlanmış ve 1969 yılında faaliyete geçmiş. Kuruluş anından itibaren halka açık bir müessese. Ancak, borsaya kote değildi. Bu nedenle 2 yıl önce yüzde 15 barajını aşmak için borsaya yüzde 5'lik hisse verildi. Böylece borsada işlem gören hisse senetleri arasına girmiş oldu."şeklinde konuştu.

Yatırımlara hız

Yılda 2.1 milyon ton klinker, 2.5 milyon ton çimento üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Şahinoğlu, bu yıl iki büyük yatırıma imza attıklarını belirterek, öncelikle çimentonun ana hammaddesi olan ve yüzde 100 ihracata yönelik klinker yatırımı yaptıklarını söyledi. Tek fırında yapılacak 80 milyon dolarlık yatırım için Nuh Çimento'nun Hereke'de bulunan tesisinin önündeki limanı bir gemi boyu büyüttüklerini anlatan Şahinoğlu, limanın Ağustos ayında hizmete gireceğini söyledi. Şahinoğlu, üretilen malın sıkıntı yaşanmadan dünya piyasasına sunulması için geçen yıl Mart ayında İspanya'da bir ortaklık ve fabrika kurduklarını anlattı. Limanın büyütülmesi konusunda sorun çıkmaması için belediyeye 1 trilyon lira bağış yaptıklarını belirten Şahinoğlu, böylece belediye ile aralarındaki sorunu çözdüklerini söyledi.

Liman ve klinker yatırımının yüzde 50'sini kendi kaynaklarından, yüzde 50'sini yabancı kaynaklardan sağlamayı amaçladıklarını belirten Şahinoğlu, şuana kadar kendi kaynaklarından 20 milyon dolarlık bir ödeme gerçekleştirdiklerini, Uluslararası Eximbank'lardan 30-35 milyon dolarlık kredi alacaklarını, kalanını ise yine öz kaynaklarıyla karşıyacaklarını ifade etti.

5 yıllık bağlantı

Üretimin yüzde 45'ini ihraç ettiklerini anlatan Şahinoğlu, satışların 5 yıllık dış bağlantısını yaptıklarını belirterek, "1.5 milyon tonluk yeni klinker kapasitemizin tamamını ve 500 bin ton çimentonun kontratlarını bağladık. Şu anda 7 firmaya bağlamış durumdayız. İkisinin alışverişi ortak, 1.5 milyon tonu alacaklar, diğer 5 tanesi ise, 500 bin tonluk çimentoyu alacak" dedi. Alıcılar arasında İtalyan, İspanyol, Hollandalı, Portekizli ve Fransalı şirketlerin bulunduğunu belirten Şahinoğlu, "Firmaların ürünün bir kısmını Afrika'ya götüreceğini, ağırlığın ise Avrupa'da kalacağını kaydetti. Satışların her yıl revize edilecek şekilde olacağını anlatan Şahinoğlu, bu nedenle satışın artabileceğini belirtti.

Enerji yatırımı

Çimentonun kendi bünyesinde 3 yıl önce devreye giren bir enerji santralinin bulunduğunu belirten Şahinoğlu, bir tane de enerji şirketlerinin olduğunu söyledi. Şirketle yeni bir enerji yatırımı yapmayı planladıklarını kaydeden Şahinoğlu, "Enerji Yasası çıktı ancak, hükümet her gün birşey değiştiriyor. Doğalgazla çalışanlara zam geliyor. Babacan, ekonominin düzelen boyutunun bir daha bozulmamasına yönelik gayretler sarfedeceğine, otoprodüktörlerin doğalgaz ile çökertilmesi için çalışıyor. Bu kadar dahiyane bir fikri nereden bulmuşlar anlayamadım" dedi.