Nuh'un Petrol Kuyusu Çimentosuna ABD'den Lisans



Nuh Çimento Sanayi AŞ'nin 1 Haziran itibariyle G sınıfı ve Hsr tipi petrol kuyusu çimentosu için Amerikan Petrol Enstitüsü'nden lisans almaya hak kazandığı bildirildi. Nuh Çimento AŞ Genel Müdürü Cengiz Göçer, Hereke'deki tesislerde dün düzenlediği basın toplantısında, Nuh Çimento Sanayi AŞ'nin üretim teknolojisinin kalite yönetim sisteminin deney yöntem ve ekipmanlarının ve ürün kalitesinin Amerikan Petrol Enstitüsü'ne uygun olduğunun belirlendiğini belirtti. Nuh Çimento Sanayi AŞ'nin 1 Haziran 2009 itibariyle "Apı Spec q Apı Spec 10 A" standartlarına ve "Apı monogram" programına uygun olarak üretim yaptığı G sınıfı ve Hsr tipi petrol kuyusu çimentosu için Amerikan Petrol Enstitüsü'nden lisans almaya hak kazandığını bildiren Göçer, şöyle konuştu:

"Nuh Çimento Sanayi AŞ sadece Türkiye'de değil Irak, İran Suriye gibi ülkelerde de petrol kuyusu çimentosu üreten tek ve ilk kuruluş olma özelliğini kazanmıştır. Aynı zamanda petrol kuyusu çimentosu kullanma hakkı elde etmiştir. NUH Çimento 4.4 milyon tonu aşan klinker üretim kapasitesine ve 6 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahiptir. Marmara Bölgesi'nin yüzde 25, Türkiye'nin yüzde 7 çimento üretimini karşılamakta, Avrupa'ya Ortadoğu ve Afrika'ya çimento ihraç etmektedir."
    
8 milyon euro harcandı

Belgeyi almak için büyük çaba harcadıklarını ifade eden Göçer, şöyle devam etti:

"Amerikan Petrol Enstitüsü petrol kuyusu çimentosu lisansı veren tek kuruluştur. En ince detaylara kadar incelemekten geçirildik. 8 yıllık süreçte petrol kuyusu çimentosunu 8 milyon euroya mal ettik. Artık yurtdışından petrol kuyusu çimentosu ithal ettirmeyeceğiz. Bu konuda ihraç eder ülke durumuna geleceğiz. Lisans alan ilk kuruluş olarak dışa bağımlılıktan kurtulmanın gururunu yaşıyoruz. Bu konuda büyük bir talep olacağını düşünüyoruz. Ortadoğu'dan da bize yoğun talep geleceğini düşünüyoruz. Eğer ülkemizde de petrol kuyusu açılırsa bütün imkânlarımızı seferber ederiz."