Nükleer Enerji için Üst Kurul Geliyor



Üst kurullar kervanına, kurulacak nükleer santrallar için bir yenisi daha ekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, nükleer denetim ve lisanslama faaliyetlerinin ayrı bir elle yapılması amacıyla "Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu" kurulmasını hedefleyen tasarı taslağını hazırladı ve ilgili kuruluşlara gönderdi. Tasarının yakın bir zamanda Başbakanlık'a gönderilmesi bekleniyor. Kurulacak üst kurul aracılığıyla üniversitelerin nükleer mühendisliği mezunları da iş bulma olanağına kavuşmuş olacak.
 
Lisanslandırılma yapacak

Böylece bugüne kadar Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) üstlendiği bu görev, artık bağımsız olarak yapılacak. Bu tasarı ile TAEK'in yeniden yapılandırılması da sağlanacak. Denetim ve izleme faaliyetinin ayrı bir kurul tarafından yapılması ise uluslararası anlaşmalar yönünden zorunluluk durumunda bulunuyor. Nükleer santral yatırımında görev almak isteyen yerli ve yabancı şirketler ise uzun zamandır bu düzenlemeyi bekliyordu. Düzenlemenin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in 11 Mayıs tarihinde yapacağı ziyaret öncesinde netliğe kavuşturulması hedefleniyor.

Türkiye'nin 90'lı yıllarda imzaladığı uluslararası çok taraflı "Nükleer Güvenlik Sözleşmesi" ile denetim ve santral işletim, araştırma faaliyetlerinin birbirinden ayrıştırılması gerekiyor.

Dünyada da nükleer santral sahibi bütün ülkelerde benzer bağımsız yapılandırmalar mevcut. Türkiye de uzun zamandır kurmayı hedeflediği bağımsız üst kurul için hukuki altyapı çalışmalarını tamamladı. Buna göre, TAEK tarafından yapılan düzenleme, denetleme ve lisanslandırma faaliyetleri yeni kurulacak üst kurula devredilecek. Üst kurul, Çekmece ve Sarayköy gibi araştırma merkezleri ile nükleer santrallerin ve nükleer teknolojinin kullanıldığı sağlık sektöründe de gerekli lisanslandırma ve denetleme faaliyetlerini yapacak. Nükleer ekipmanların lisanslandırılmasını Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu, nükleer santralın elektrik üretim faaliyetinin lisanslandırılmasını ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) üstlenecek. Üst kurul üye sayısının 7 olması düşünülürken, Meclis'teki değişikliklere göre 9'a kadar çıkabileceği belirtildi.

Kurulacak üst kurulun üstleneceği görevleri şu anda TAEK bünyesindeki denetim dairesi üstleniyor. Ancak bu tasarı ile TAEK de yeniden yapılandırılmış olacak. Bu nedenle TAEK bünyesinden üst kurula personel aktarımı yapılabileceği ifade edildi.
 
Nükleer mezunlarına istihdam

Bu gelimeler ile birlikte üniversitelerin ‘nükleer mühendislik' bölümlerinden mezun olanlar için de üst kurul yeni bir istihdam kapısı yaratmış olacak. Nükleer santrallarda çalışacak personelin eğitimini ise Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin üstlenmesi bekleniyor.