Nükleer Lobiye Büyük Peşkeş

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan nükleer güç santralleri kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, Ankara Tabip Odası'ndan (ATO) yapılan bir açıklama ile protesto edildi. Açıklamada, "Nükleer santraller bir zorunluluk değil, siyasi bir tercihtir ve hiçbir hükümetin siyasi tercihleriyle halkın geleceğini karartmaya, çocuklarımızın yaşamlarıyla oynamaya hakkı yoktur" denildi.

Açıklamada, tasarıda nükleer kaza ihtimali, radyasyon tehlikesi ve risklere dair hiçbir düzenleme olmadığı, sadece santrallerin kurulum, işletim, atık ve söküm maliyederine dair maddi düzenlemeler yapıldığı vurgulandı. Tasarıya göre, Hazine arazilerinin söz konusu santralleri yapacak olan şirkedere ücretsiz olarak tahsis edileceğini de ifade eden ATO, bunun büyük bir peşkeş olduğunu vurguladı. Açıklamada ayrıca, "Hükümet, çıkarmak istediği bu yasa ile, gözünden çok sakındığı sermaye gruplarının zarar etmemesi için her türlü önlemi almıştır. Santral kuracak olan şirketlere verilen 15 yıllık alım garantisi ile kamunun tüm olanakları nükleer lobiler için seferber edilmektedir. Nükleer santrali kimin hangi şardarda kuracağı ve lisansların nasıl verileceğine dair ise yasada açıkça belirlenmiş bir şey yoktur. Lisans verilecek, santrali yapacak ve işletecek şirket ya da şirkederin hangi kıstaslarla belirleneceği, seçimin ihale yoluyla mı ya da başka yollarla mı yapılacağından yasada bahsedilmemiştir" görüşlerine yer verildi.

Enerjide dışa bağımlılık tescilleniyor

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Emin Koramaz ise yaptığı açıklamada, nükleer yasa tasarısı ile Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının bir kez daha tescillenmekte olduğunu savundu. Koramaz, kurulması öngörülen 4 bin 500 megavat kurulu güçteki santralların en erken 2020 yılında devreye girebileceğini, bu tarihte ulaşılması öngörülen 96 bin 348 megavat toplam kurulu güç içindeki payın sadece yüzde 4,67 olabileceğini anlattı ve yakıt yönünden tamamen dışa bağımlı olduğuna işaret etti. Koramaz, kurulması düşünülen üç santralın 13-18 milyar dolara malolacağını da öne sürdü.

Uras'tan "nükleer yasa"ya tepki
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, nükleer santraller kurulmasına ilişkin yasa tasarısına tepki gösterdi, "Dünya nükleer enerjiyi terk ediyor, biz keşfediyoruz" dedi. Uras,"Meclis'te görüşülmekte olan tasarıda nükleer kaza ihtimali, radyasyon tehlikesi ve risklere karşı hiç bir düzenleme yapılmamıştır. Hazine arazilerinin, söz konusu santralleri yapacak olan şirketlere ücretsiz olarak tahsis edilmesi de kamu malının peşkeş çekilmesinden başka bir şey değildir. Santral kuracak olan şirketlere verilen 15 yıllık alım garantisi ile kamunun olanakları nükleer lobi için seferber edilmektedir" diye konuştu. "Enerji ihtiyacının karşılanması için nükleer santrallere muhtaç değiliz" diyen Uras, sözlerini şöyle sürdürdü: "2001 yılında, nükleer elektrik, dünya enerji gereksiniminin yüzde 2.3 kadirini karşıladı. Yenilenebilir enerjinin dünya genelindeki ihtiyacın karşılanmasına katkısı halı hazırda daha fazladır. İnsanlık, nükleer enerjinin sahip olduğu küçük paydan rahadıkla vazgeçebilir"