Nükleer Santral Güvenlik Parametreleri 88'e Çıktı



Bazı resmi temaslar için Ankara'ya gelen Lüksemburg Veliaht Prensi Guillaume ile Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeannet Krecke, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret etti. Ziyaret öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Kuzey Afrika ve Libya'daki olayların bir an önce stabil hale dönmesini ümit ettiğini, çünkü enerji sektörünün siyasi istikrarsızlıktan çok hoşlanmadığını söyledi.
    
Nükleer santrallerin yapımıyla ilgili konuda güvenlik hususlarının gündeme gelmesini normal karşıladıklarını ifade eden Yıldız, ''Kamunun kamuoyunu bilgilendirmesiyle beraber bu tür endişelerin ortadan kalkacağına inanıyorum'' dedi. Türkiye'nin nükleer santralle alakalı kararlılığının devam ettiğini vurgulayan Yıldız, ancak Japonya'daki olaydan çıkartılacak derslerin bulunduğunu, Türkiye'nin de kendine düşen dersi çıkartacağını bildirdi.
    
Güvenlik parametreleri artırıldı
    
Yapılması düşünülen santralle ilgili bir kısım güvenlik parametrelerinin tekrar gözden geçirildiğini belirten Yıldız, ''Araya birkaç tane daha elek konulacaktır. Rusya Federasyonu ile yaptığımız toplantılarda bunları gündeme getirdik. Kendileri de bunu son derece makul karşıladıklarını söylediler'' dedi. Güvenlik parametrelerinin 11 başlıkta 88'e çıktığını açıklayan Yıldız, ister depremle alakalı, ister Ecemiş fay hattıyla alakalı konuların tekrar kontrolünün yapılacağını ifade etti. Bakan Yıldız, ''Bu konuda vatandaşlarımızın kaygı ve endişe içerisine düşmelerini istemeyiz. Bu kontrolleri tek tek yapacağımızdan emin olmalarını tekrar istirham ederiz'' diye konuştu.
    
''Vatandaşı riske edecek bir işe görmeyiz''
    
Vatandaşı riske edecekleri bir işe girmeyeceklerine dikkati çeken Taner Yıldız, lisanslama ve izin süreci içerisinde emniyetle ilgili kontrollerin tekrar yapılacağını kaydetti. Japonya'ya mart ayı sonuna kadar verilen süreyle ilgili, şu anda kendilerinden bir cevap beklemediklerini dile getiren Bakan Yıldız, fakat Japonya'dan da süresinin ertelenmesi konusunda bir talep gelmediğini anlattı. Nükleer santralin en sıhhatli yerde olacağını vurgulayan Yıldız, ''İnşallah inşa edilmeye başladıktan sonra Türkiye'nin en sağlam yapılarından biri olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Hem taşıdığı fonksiyon itibariyle, hem yapacağı icra itibariyle Türkiye'nin en sağlam yapılarından biri olacak bu'' dedi.