Nükleer Santral için Yoğun Mesai



Nükleer santral yapımı için 'yer lisansı' verilen Mersin Akkuyu'ya alternatif olarak, Sinop-İnceburun'da belirlenen sahaya yer lisansı verilmesi çalışmalarının hızla devam ettiği bildirildi.

Bir Enerji Bakanlığı üst düzey yetkilisi, nükleer santral konusundaki çalışmaların Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) tarafından devam ettiğini belirtirken, Sinop İnceburun'da kurulması planlanan nükleer santral için “yer lisansı” çalışmaları çerçevesinde de şu anda deniz çalışmalarına başlandığını, rüzgar ölçüm, toplam, çevre, hava ve su analizlerinin de yaklaşık 1,5 yıldır devam ettiğini kaydetti.

Nükleer santralle ilgili ihale sürecine girildiği zaman Sinop'ta belirlenen yerin lisansının tamamlanmış olacağını düşündüğünü belirten yetkili, “Sinop'ta nükleer santral için yer lisansını alacağız, fakat nükleer santral yapım lisansını TAEK almayacak. Santrali kim yapacaksa o firma alacak. Şu anda biz onlar için malzeme hazırlıyoruz. Şu anda Sinop hazır değil. Fakat bir firma çıkar ve (Ben acilen yapacağım) derse Mersin Akkuyu'daki yeri önereceğiz. Ama (Benim vaktim var) derse Sinop'u da çoktan bitirmiş oluruz. Bizim yer lisansı verdiğimiz alanlar dışında da firma yer önerebilir. Ama yer lisansını kendi almak zorunda kalır” diye konuştu.

5 maddelik kriter hazırlanıyor
Nükleer santral ihalesine katılacak firmalar için, santralin en az kaç megavat (MW) gücünde olacağı, teknoloji ve güvenlik unsurlarına ilişkin 5 maddelik kriter hazırlandığını belirten yetkili, hazırlanan kriterlerin Aralık ayı başında kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi. Yetkili, “Çantasını alıp gelen herkes nükleer santral ihalesine giremeyecek, yalnızca profesyonel, büyük firmalar girecek. Onun için kriterler hazırlıyoruz” diye konuştu.

Bu arada nükleer santralde üretilecek elektriğin satışının nasıl olacağına dönük, Enerji Bakanlığı tarafından pazarı organize eden bir yönetmelik hazırladığı da kaydedildi.

Toplantılar sürüyor
Bu arada TAEK hazırladığı 5 maddelik kriterlerini, geçen hafta sonu yaptığı bir toplantı ile eski TAEK başkanları, ATOM Enerji Komisyonu üyeleri ve Nükleer Güvenlik Danışma Komitesi üyeleri ile paylaştı. 28 Kasım 2007 tarihinde de yapılacak bir toplantı ile hazırlanan kriterler, üniversite temsilcileri, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, dernekler ve basının davet edildiği toplantıda da ele alınacak. Bu toplantının ardından kriterler TAEK internet sayfasında kamuoyunun görüşüne açılacak ve bir ay içerisinde son halini alacak.