Nükleer Santral İhalesi için 8 Firma Şartname Aldı



Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı için mart ayında açılan yarışma çerçevesinde, dün itibarıyla 8 firma şartname aldı. Nükleer santral ihalesi için son olarak Çin'den China Nuclear Power Components Co. şirketi ile Hollanda Unit Investment N.V. şirketleri de şartname aldı. Böylece nükleer santral yarışması için şartname alan şirket sayısı 8'e ulaştı.

Nükleer santral için bugüne kadar ihale dosyası alan 8 firma şöyle:

* AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada)
* Itochu Corporation (Japonya)
* Vinci Construction Grand Projets (Fransa)
* Suez Tractebel (Fransa-Belçika)
* Atostroyexport (Rusya)
* KEPCO (Güney Kore-Türkiye)
* China Nuclear Power Components Co. (Çin)
* Unit Investment N.V. (Hollanda)

İhale 24 Eylül'de

TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, nükleer santral yarışmasına yapılan başvuruların memnuniyet verici olduğunu ve önümüzdeki aylarda daha birçok Türk ve yabancı katılımcıların müracaat edeceğini beklediklerini bildirdi. Yarışmanın yerli ve yabancı tüm isteklilere, iş ortaklıklarına ve konsorsiyumlara açık olduğunu kaydeden Gökkaya, tüm hazırlıkları 24 Eylül 2008 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan ihaleye göre yaptıklarını ve şu an itibariyle yarışma tarihinde herhangi bir değişiklik düşünülmediğini vurguladı.

24 Eylül 2008 tarihinde yapılacak yarışma çerçevesinde Mersin Akkuyu'da 3 ile 5 bin megavat kurulu güçteki santralde üretilecek elektrik enerjisinin satın alınması seçimi yapılacak. Tekliflerin geçerlilik süresi yarışma tarihinden itibaren 360 takvim günü olacak. İstekliler, şartnamedeki kriterlere uygun 35 milyon YTL'lik geçici teminat verecek.

Yarışma sonucu kazanan ile elektrik enerjisi alım sözleşmesi imzalanacak. Böylece nükleer santralden üretilecek elektriğin 15 yıl alım garantisi olacak. Sözleşmenin onayı ve imzalanmasından doğan her türlü vergi, resim, harç ile karar ve sözleşme damga vergileri ve benzeri giderler yükleniciye ait olacak. TETAŞ yarışma saatinden önce veya teklifler açıldıktan sonra yarışmayı iptal edebilecek. İdare tekliflerin reddedilmesi nedeniyle yükümlülük altına girmeyecek.