Nükleer Santral İhalesinde Kritik Hafta



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlık tarafından ihalede teklif veren tek firma lehine sonuçlanması için baskı yapıldığı ileri sürülen nükleer santral ihalesi komisyonu raporununun önümüzdeki hafta Bakanlığa sunulmasını beklediklerini söyledi. Yıldız, “Bakanlık da komisyon kararını Bakanlar Kurulu’na aktaracak” dedi. Enerji muhabirleriyle bir araya gelen Yıldız, enerji sektörünün dört gözle beklediği nükleer santral ihalesi, doğalgaz piyasası kanununda değişiklik, elektrikte strateji belgesi, enerji bürokrasi’de yeni yapılanma gibi birçok konu hakkında bilgi verdi.

Türkiye ile Ermenistan arasında yeni yol haritasının oluşturulmasının ardından Türkiye’nin diplomatik gerginlik yaşadığı Azerbaycan’la gerçekleştireceği yeni doğalgaz anlaşmasına yönelik görüşmelerin anımsatılması üzerine Yıldız, “Enerji başlığı yapıcı yönde katalizör görev görecek” dedi. Yıldız, Azerbaycan ile fiyat, miktar ve Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden başka ülkelere pazarlanmasını sağlayacak transit hat olmak üzere üç konu üzerinde görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi. Yıldız, “Kafkas ülkelerinde gerek gazla gerekse petrolle alakalı görüşmeler siyasete yük olmaktan çıkarılacak” dedi.

Kamunun ağırlıklı olduğu doğalgaz piyasasında liberalleşmeyi sağlayacak Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda yapılacak olan düzenlemelere de değinen Yıldız, bu dönemde yetişmezse önümüzdeki yasama döneminde Meclis’e sevk edilebileceğini belirtti. Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişikliğin içinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun ikiye ayrılmasına ilişkin düzenlemenin de  yer alabileceğini söyledi. Taner Yıldız, “EPDK’nın bölünmesi kaçınılmaz bir hedef” dedi.

‘Nükleer santral mutlaka olmalı’

Yıldız, elektrikte üretim ve tüketimin dengesini sağlamak için uzun vadeli hedefleri içeren Elektrik Strateji Belgesi’nin de büyüme gibi makro ekonomik rakamlarda meydana gelen revizyon doğrultusunda değiştirilebileceğini işaret etti. Nükleer santral ihalesine ilişkin süreç için Yıldız, santralın mutlaka ülkeye kazandırılması gerektiğini vurguladı.

‘Sakalım enerji sorunu değil’

Hükümete girmeden önce enerji alanında gölge bakan olarak adlandırılan Yıldız’ın toplantıda konulara hâkimiyeti ve rahatlığı dikkat çekti. Yıldız, kendisinin daha önce sakalımı kestirmeyeceğim yönündeki sözü anımsatılıncak, “Enerji sorunları arasında sakalım yer almıyor” yanıtını verdi. Çevresinde basın mensuplarının oturduğu dikdörtgen bir masanın baş köşesinde sağ tarafta oturan Yıldız, kameramanlar tarafından masanın orta kısmına oturması ricasına, “Biraz sola kaymamı istiyorlar” diye espriyle yaklaştı.