'Nükleer Santral' Kararlı Dönüyor!

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in santralı kuracak şirketin yapısı, denetimi, söküm masrafı gibi alanlarda Anayasa'ya aykırılıklar olduğu gerekçesiyle üç maddesini veto ettiği Nükleer Santral Yasası bu hafta TBMM Sanayi ve Enerji Komisyonu'nda yeniden görüşülecek.

'Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun'a göre nükleer santral kuracak ve işletecek şirketlerin seçilme sürecini Enerji Bakanlığı başlatacak. Bu sürece, kanunun yürürlük tarihinden itibaren iki ay içinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ölçütlerini karşılayabilecek teknolojileri teklif eden şirketler katılabilecek.

Şirketlerin seçimi, toplam santral üretimi, yer tahsisi, lisans bedeli, altyapıya yönelik teşviklerle seçim sürecine ilişkin usul ve esaslar; bakanlık tarafından belirlenecek ve Bakanlar Kurulu'nca onaylandıktan sonra düzenlenecek yarışmayla yapılacak. Klasik ihalelerden farklı olan bu yarışma sonucunda, en düşük teklifi veren şirket veya şirketler seçilecek.

Sezer'in veto gerekçelerinin bir kısmı yerine getirildi. Nükleer santral için kurulacak kamu şirketi KİT statüsünde olacak ve denetimini TBMM yapacak. Fonda toplanan paranın söküm masraflarını karşılamaması halinde Hazine'nin üstleneceği miktar, maliyetin yüzde 25'ini aşamayacak. Ancak hükümetin bu değişiklikleri koruyup korumayacağı, çarşamba günkü toplantıda belli olacak.