Nükleer Santralda Top Bakanlar Kurulunda



Rus Atomstroyexport ve Inter Rao ile Park Teknik konsorsiyumunun nükleer santralda satış fiyatı teklifini revize etmesi, süreçte değişikliğe neden olmadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, revize zarfını, teklifin yerine geçecek yeni bir zarf olduğu için iade ettiklerini söyledi.

TRT 2'de yaptığı açıklamada, fiyat teklifi ile ilgili değerlendirme yapıldıktan sonra sonucu bakanlar kuruluna götüreceklerini ve eğer uygun görülürse nükleerde adımın atılacağını belirten Güler, nükleer santralın önünün bakanlar kurulunda açılabileceği mesajını verdi.

Bundan sonraki süreçte kamunun elektrik ticaret şirketi TETAŞ, fiyatla ilgili değerlendirmesini de içeren yarışma raporunu olumlu ya da olumsuz görüş içerecek şekilde hazırlayarak bakanlığa sunacak. Bakanlık da konuyu kendi açısından değerlendirecek ve bakanlar kuruluna sunacak.
    
1.5 yıl gecikecek

Fiyat yüksek bulunursa bakanlar kurulunun ihale sonucunu onaylamama hakkı bulunuyor ve böylece ihale iptal edilmiş olacak. Sektör temsilcileri bu durumda yeni ihalenin en erken 9 ay sonra yapılabileceği yorumunu yapıyor. Bu durumda nükleer santral projesi 1-1.5 yıl gecikmiş olacak.

Güler, pazartesi günü fiyat teklif zarfının açılmasından sonra yaptığı açıklamada Akkuyu Santralı ile ilgili şartnamede pazarlık yapılamayacağı yönünde bir madde bulunmamasını gerekçe göstererek sürecin pazarlığa açık olduğunu da ifade etti. Rusların fiyat revizyonu bu aşamada kabul görmediği için bakanlar kurulunun sonucu onaylaması durumunda pazarlığın sözleşmenin imzalanması aşamasında gündeme gelebileceği yorumu yapıldı. Bakanlık, Sinop'ta ikinci nükleer santral yarışması için mevzuat hazırlığına ise başladı.

Pazartesi günü açılan üçüncü zarftan indirgenmiş olarak 1 kWh elektrik için 21.16 cent'lik fiyat teklifi çıkınca, Ruslar bu fiyatı revize eden yeni bir zarf sunmuştu.