Nükleer Santralde Çoğunluk Hissesi Rusya'nın



Yaklaşık 50 yıldır konuşulan nükleer santral ihalesinde yeni bir sürece girildi. Enerji Bakanlığı bünyesinde oluşturulan özel bir ekip, ilk nükleer santrali kurması beklenen Ruslarla yapılacak ikili anlaşmanın altyapısını oluşturuyor. Buna göre, santral için öncelikle Türkiye'de bir şirket kurulacak. Şirkette en az yüzde 51 hisse Rus tarafına ait olacak. Yüzde 51 oran korunmak şartıyla iki ülkenin şirketteki hisse dağılımı değişebilecek.
 
Enerji Bakanlığı, Mersin-Akkuyu'da ilk nükleer santrali kurmak için çalışmaları hızlandırdı. Son aşamaya gelinen çalışmaların, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in mayıs ayındaki Türkiye ziyaretine kadar tamamlanması hedefleniyor. Enerji Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre nükleer santral için öncelikle Türkiye'de bir şirket kurulacak. Şirkette en az yüzde 51 hisse Rus tarafına ait olacak. Yüzde 51 oran korunmak şartıyla iki ülkenin şirketteki hisse dağılımı değişebilecek. Türkiye tarafından kamunun da (EÜAŞ) hissesi olacağı şirkete ortaklık özel yatırımcılara açık olacak. Bakanlık ayrıca, Fransızların 'ikili anlaşmayla nükleer santrali beraber kuralım' teklifini de inceliyor.

Türkiye'nin yaklaşık 50 yıldır konuştuğu nükleer santral ihalesinde yeni bir sürece girildi. Bakanlıkta özel bir ekip, ilk nükleer santrali kurması beklenen Ruslarla yapılacak ikili anlaşmanın altyapısını oluşturuyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren bakanlık kaynakları, Rusların kurulacak nükleer santral şirketinde mutlaka kamunun da ortak olmasını istiyor. Bunun için bakanlık halen Akkuyu'daki nükleer sahanın sahibi olan Elektrik Üretim AŞ'yi (EÜAŞ) yeni ortaklığa hazırlıyor. Ruslar bu şekilde, ileride ortaya çıkabilecek belirsizlik veya risklerin aşılmasında kamu gücünü kullanmayı hedefliyor. Bakanlıkta, inşaat aşamasında ihtiyaç duyulan malzemenin tamamının Rusya'dan getirilmesinin önüne geçmek için yerli şirketlerin ortaklığı üzerine duruluyor. Böylece; Rusların şirketi biz kuralım sonra yatırımcıların talebini toplayalım görüşü yerine, iki tarafın şirketi kurup yatırımcıların davet edilmesi kararına varıldı.

Fransızlar da ilgi duyuyor

Enerji Bakanlığı, bir taraftan Ruslarla kurulacak ilk santral çalışmalarına yoğunlaşırken, diğer yandan santral için yapılan yeni işbirliği tekliflerini masada tutuyor. Buna göre, son olarak "İkili anlaşmayla nükleer santrali kuralım." diyen Fransızların teklifi inceleniyor. Ayrıca ABD'nin (GE) de "Kamu ortaklığı olursa varız." teklifi değerlendiriliyor. Bakanlık kaynakları, nükleer süreçle ilgili şöyle konuşuyor: "Rusların teklifi öncelikli olmak üzere son gelen teklifler masada. Ama bugüne kadar yapılan görüşmelerde Rusya ortaklığı öne çıkıyor. Santral mutlaka başlamalı ancak çok da acele edilmemeli. Burada önemli bir ayrıntı da kamu kurumları bu konuya çok iyi hazırlanmalı, hem eleman hem de teknik anlamda. Bu çok önemli."