Nükleer Yasası Yargıya Taşındı

CHP ve DSP, Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Yasa'nın, santral kuracak şirketin belirlenmesi ve santralların işlemden çıkarılma maliyetlerinin belirlenmesine ilişkin maddelerinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan , nükleer santralların kurulması ve işletilmesine ilişkin 5710 Sayılı Yasa'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP ve DSP milletvekilleri tarafından hazırlanan dilekçeyi, dün Anayasa Mahkemesi'ne sundu. Başvurunun ardından açıklama yapan Seyhan, hükümetin daha önceki yasalarda olduğu gibi bu yasada da kamu yararını gözetmediğini vurguladı.

Yasada, nükleer santralların söküm maliyetinin yurttaşa yansıtıldığını ve bu maliyetlerle birlikte kamu yararının yok edildiğini vurgulayan Seyhan, santralların yerinin belirlenmesi, firmanın seçimi, kapasite saptanması, çalışacak personelin nitelikleri gibi konularda yasama yetkisinin yürütmeye devredildiğini söyledi. Seyhan, yasa ile yürütmeye verilen asli düzenleme yapma yetkisinin, "vurdumduymazlık" göstergesi olduğunu ve bunun, konunun siyasallaşmasına zemin hazırlayacağını kaydetti.