Nükleerde Fiyat Kıran Rusların Şansı Artıyor



Türkiye’nin ilk nükleer santral ihalesinde Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik’ten oluşan ortak girişim grubunun verdiği yeni fiyatı yüzde 28 oranında indirmesi Enerji Bakanlığı yetkililerince önemli bir iyileşme olarak değerlendirildi. İhalede ilk teklifin açıklandığı 19 Ocak’ta 21.16 kWh/cent’lik teklifi yüksek bulunan konsorsiyum, fiyatını kWh başına 15.3-13.4 cent aralığına düşüren yeni bir teklifi Türkiye Elektrik Ticaret AŞ’ye (TETAŞ) sundu.

Ne olmuştu?

Mersin-Akkuyu’ya kurulacak Türkiye’nin ilk nükleer santralı için Rus Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik’ten oluşan ortak girişim grubu 15 yıl için kilovatsaat başına 21.16 cent teklif etmişti.
Firmanın fiyat indirimini içeren ilave teklif zarfı da şartnameye aykırı olduğu için iade edilmişti. Bu aşamadan sonra ihale şartnamesi gereği pazarlık kapısının kapandığı tahmin ediliyordu. Ancak Türkiye Elektrik Ticaret AŞ’nin (TETAŞ) iki haftadır grupla sözlü pazarlık yaptığı ortaya çıktı.

Ruslar son olarak fiyatlarını aşağı çekti ve 15 cent’le başlayıp, 2030 yılında 13.4 cent’e ulaşan teklifi sundu. TETAŞ yönetimi ise fiyatlar 8-10 cent aralığına gelmeden Rus gruba olumlu bakmıyor.

8-10 cent bekleniyor

Reuters’a bilgi veren Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, ortaklığın ihale günü verdiği revize teklifi içeren kapalı zarfın aynı gün iade edildiğini anımsatıp daha sonra yapılan yeni öneriyle ilgili olarak da, “Ortaklık verdiği teklifte, yüzde 28 düzeyinde bir indirim içeren öneriyi TETAŞ’a verdi. Buna göre üretim çerçevesinde ilk ünitenin yapımı tamamlanıp, 2016’da kWh başına 15.3 cent’lik bir öneride bulundu. Elektrik satış fiyatı 2030 yılına geldiğinde 13.4 cent’e kadar düşecek. Hukuki açıdan da konuya bakılıyor ancak öneri kamu yararı çerçevesinde bakıldığında, elektrik satış fiyatında önemli bir iyileşmeyi içeriyor” dedi. Reuters’a konuşan analistler, konsorsiyumun 19 Ocak’ta verdiği teklifin beklenenden yaklaşık üç misli yüksek olduğunu söyleyerek 15 yıl süreyle kWh başına elektrik üretim fiyatı ortalama teklifinin en fazla 8-10 cent düzeyinde beklendiğini ve aşağı yönlü ciddi revizyon gerektiğini vurguluyorlardı.

Karar Meclis’in

Ortak girişim tarafından verilen önerinin incelendiğini ve gerekli değerlendirmenin yapılmakta olduğunu kaydeden aynı yetkili, “Gerekli inceleme yapıldıktan sonra, ihale komisyonu raporunu hazırlayacak ve bu TETAŞ yönetim kurulunda değerlendirilecek.
TETAŞ yönetimi Ruslarla sözlü olarak bir mutabakat sağladıktan sonra raporunu Bakanlar Kurulu’na sunacak. Bu raporun, ihalede nihai karar mercii olan Bakanlar Kurulu’na şubat ayı içinde sunulması amaçlanıyor” dedi.

Resmiyet kazanacak

Söz konusu yetkili sözlü pazarlıkta gelinen fiyat seviyesinin değerlendirilebilir olması halinde Bakanlar Kurulu’ndan fiyat için pazarlık yetkisi alınacağını ifade ederek, “Böylece pazarlığa resmiyet kazandırılmış olacak. Ruslar fiyatlarını 8 cent civarında bir rakama çekerse de Mersin’e kurulan santral için şansları büyük ölçüde artacak” ifadesini kullandı.

13 şartname alınmıştı

Son 40 yılda üç kez açtığı nükleer santral ihalelerinden de sonuç alamayan Enerji Bakanlığı’nın yüksek katılım beklediği ve TETAŞ tarafından Türkiye tarihinde dördüncü kez açılan ihale için 13 şirket şartname aldığı halde, yalnızca Rus şirketler önderliğindeki grup teklif vermişti. İhaleye katılan konsorsiyum Akkuyu’da her biri 1.200 megavat (MW) gücünde, toplam dört reaktör yapmayı planlıyor. (Radikal)

Erdoğan: Değerlendirme yapıyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, nükleer santral yapımına yönelik ihalede değerlendirmenin sürdüğünü ve kararı daha sonra vereceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Nükleer santral için değerlendirmemizi yapıyoruz, sonra kararımızı vereceğiz ve ona göre adım atacağız” dedi. Türkiye’nin ilk nükleer santral ihalesinde Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport-Inter RAO-Park Teknik’ten oluşan girişim grubu 19 Ocak’ta yapılan ihalede 21.16 kWh/centlik teklif vermiş ve bu uzmanlar tarafından yüksek bulunmuştu.