Nükleerde Sürpriz Aday: İğneada

Nükleer santral projeleri için yer aranırken, İğneada'nın gündeme geldiği belirtiliyor. Karadeniz'e kıyısı olan İğneada, İstanbul ve komşusu sanayi kentlerine yakın olması nedeniyle tercih nedeni olabilecek.

Nükleer ada yapılacak
Nükleerde, toplam 5 bin megawattlık üç ya da dört santralin tek bir merkeze toplanması ve buranın "nükleer ada" olarak tanımlanması düşüncesi ağırlık kazandı. Ancak santrallerin aynı yere kurulması veya ayrı yerlere kurulması ihtimaline göre sekiz ayrı yer belirlendi. Sismik araştırmalarda en uygun yer olarak saptanmış olmasına rağmen sahip olduğu turizm potansiyeli nedeniyle Akkuyu'dan vazgeçme eğilimi ağırlık kazandı. Yer seçiminde ön plana çıkan Konya, Sinop ve Sakarya'nın ardından Kırklareli'nin İğneada beldesi de adaylar arasında alındı.

İğneada önerisinin geçmişteki nükleer santral projeleri sırasında da gündeme geldiği, ancak Doğu bloğunda yer alan Bulgaristan'a yakınlığı nedeniyle Genelkurmay'ın olumsuz görüş verdiği belirtildi. Doğu bloğunun yıkılması ve Bulgaristan'ın AB'ye girmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı İğneada üzerindeki vetosunu kaldırdı. İğneada Bulgaristan sınırına 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu da İğneada'da nükleer santral kurulabileceği yönünde görüş bildirdi. İstanbul, İzmit, Bursa gibi sanayi kentlerine yakın olmasının İğneada seçeneğini güçlendirdiği belirtiliyor.