Nükleerle Birlikte, Enerjide Rusların Payı Yüzde 55'e Çıkacak



Doğalgazda Rusya'ya bağımlı olan Türkiye, elektrikte de bu ülkeye bağımlı hale gelme riski ile karşı karşıya kaldı. Nükleer santral ihalesinde tek teklifi veren Ruslara onay verilmesi durumunda, Rusya'nın Türkiye'nin elektrik üretimindeki payı yüzde 35'den yüzde 55'e çıkacak. Türkiye'nin arz kaynaklarını çeşitlendirme ve enerji üretiminde dışa bağımlı olmamasına yönelik politikalarına ters düşen bu durumun nükleer santral ihale sürecinin değerlendirilmesi aşamasında göz önüne alınması gerekeceği öğrenildi.

Türkiye'nin ilk nükleer santralı için yapılan ihaleye sadece Rus Atomstroyexport-Inter RAO ile Ciner Grubu'na ait Park Teknik konsorsiyumu teklif sundu. Rusların nükleer santral teknolojisi sadece kendilerince ürettikleri uranyum tabletleri ile çalıştığı için, Rus teknolojisinin hayata geçmesi durumunda Türkiye Rusya'ya uranyum konusunda bağımlı olacak. Yıllardır Türkiye'nin doğalgazda dışa bağımlılığında birinci sırada bulunan Rusya, sadece uranyum ile değil Türkiye'nin elektrik üretimindeki payı ile de öncelikli konuma gelecek.

Türkiye, elektrik ihtiyacının yarısını doğalgazdan üretiyor. Son dönemde su kaynaklarının azalması ve termik santralların ise eskimiş olması nedeniyle hidroelektrik santrallar ve kömür ile çalışan termik santralların da payı azaldı. Bu nedenle doğalgazdan üretilen elektrik miktarı her geçen gün artıyor. Türkiye doğalgaz ihtiyacının ortalama yüzde 60'ını Rusya'dan ithal ediyor. Rusya'dan alınan doğalgazın elektrik üretimi içindeki payı ise yüzde 35 civarında. Nükleer santral ile üretilecek elektriğin ise yüzde 20 oranında bir katkı yapması beklenirken, bunun Ruslar tarafından üretilmesi durumunda Rusya'nın Türkiye'nin elektrik üretimindeki payı da yüzde 55'e çıkacak.
    
Rusya'nın payı dünyada artıyor

Rusya, nükleer enerjiden elektrik üretiminde dünya pazarının yüzde 20-25'ine sahip bulunduğu belirtildi. Dünyanın gelişmekte olan yeni pazarları Çin ve Hindistan'da nükleer santral alanında anlaşmaları bulunan Rusya, bu iki ülkenin ile nükleer enerji konusunda işbirliğini artırmaya yönelik görüşmeler yaptığı da kaydedildi. Rusya. 2015 yılına kadar sahip olduğu teknolojinin geliştirilmesi için yeni bir program da başlatarak, bunun için 41 milyar Euroluk bir bütçe de alırdı. Rusya'nın Türkiye'ye önerdiği nükleer santrali 54 ay yani 4.5 yılda tamamlamayı hedeflerken, santralin ömrünün ise 60 yıl olacağı belirtildi.