Nurus – Taklamakan, Avrupanın Saygın Müzelelerinden Marta – Herford’da Sergileniyor



Tasarımı Atilla Kuzu tarafından yapılan Nurus Taklamakan, Avrupa'nın en seçkin müzeleri arasında yeralan Marta – Herford’da sergileniyor. 1999 - 2002 yılları arasında mobilya tasarım fuarlarına katılan Atilla Kuzu, Taklaman tasarımı ile ETMK ve 1999 yılında Japonya'da IFDA tasarım yarışması ödülünü almıştı.

Mobilya sanayinde yüz yılı aşkın bir zamandır önemli bir merkez konumunda olan Almanya'nın Herford şehri, bu alanların gelişmesine yönelik farklı fuarlara, sergi ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Bir mobilya & sanat merkezi olma konumunda ilerleyen şehirde, ünlü mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan ve küratörlüğünü Jan Hoet'in yaptığı Marta Herford müzesi de bu oluşumun bir parçası.

Marta HERFORD projesi
7 Mayıs 2005'te açılan Marta HERFORD müzesi, tüm sanat dünyasının dikkatini bu küçük Alman şehrine çekmişti. Marta adı, Almanca mobilya anlamına gelen "Möbel" kelimesi ile, sanatı (art) bir araya getirmiş. İsmin sonundaki a harfi ise, mimari ve ambians fikrini temsil ediyor (architecture / ambiance).

Sanatı, tasarımı, mimariyi buluşturmayı hedefleyen müzenin binası da son derece etkileyici bir şekilde tasarlanmış. Ünlü mimar Frank Gehry'nin tasarladığı bina, bir müze ve etkinlik merkezi olarak düşünülmüş. Küratörlüğünü ve aynı zamanda müze müdürlüğünü üstlenen Jan Hoet, mekanda çağdaş sanat eserleri ve tasarımları buluşturuyor. Projenin temelinde ise birbirine tezat iki konuyu, sanat ve iş dünyası ilişkisini yeniden tanımlamak yatıyor.

Jan Hoet, müzeyi sanat, tasarım, mimari ve endüstri arasındaki karmaşık ilişkiyi sorgulayan genç ve çağdaş sanat için bir forum olarak tanımlıyor. Marta HERFORD, günümüzde, değişen sanatı sorgulayan bir laboratuar niteliğinde, farklı oluşumları bir araya getiriyor; tek ve çoklu, dekorative ve öyküsel…

Bugün Marta HERFORD'da, Frank Gehry'nin 1972'de tasarladığı Weggll Side Chair, 1950'de George Nelson'ın tasarladığı Coconut Chair gibi ünlü klasiklerin yanı sıra genç tasarımcıların eserleri de yer alıyor.

Nurus - Taklamakan / Atilla Kuzu
1963 yılında İstanbul'da doğdu. 1982 - 1987 yıllarında Marmara Üniversitesi'nde İç Mimari ve Endüstri Tasarımı eğitimi aldı. 1986 - 1987 yıllarında Basic Art Mimari Ofisi, 1987 - 1988 yıllarında Redesign, 1988 - 1989 yıllarında Leo Tasarım ve 1989 - 1994 yılları arasında Mides A.Ş. firmasında çalıştı. 1994 yılında Levent Çırpıcı ile birlikte Zoom Mimari Tasarım Proje ve Yapı Ltd. firmasını kurdu. Kavram geliştirmeden yapıya kadar olan bütün süreçlerle ilgili mimari işlemler hizmeti sunuyor.

Frank Gehry - Mimar
Frank Gehry, 1929 yılında Toronto'da doğdu. Harvard eğitiminin ardından mimari çalışmaları ile zamanla üne kavuştu. 1979'da Santa Monica, Kaliforniya'da kendi evinin mimarisi ile meslek hayatının doruğuna ulaşmıştır.

Frank Gehry'nin çalışmaları ayırt edici özelliklere sahiptir. Bilbao Guggenheim Müzesi, dünyadaki müze mimarileri arasında en önemli eserlerdendir. Gehry'nin yapıtları güzel sanatları mimarinin içine katmaktadır. Uluslararası standart kabul edilen stili kaynağını felsefe, bilim, heykel ve tasarımdan almaktadır. Binaları bulunduğu yerin karakteristiğini taşır.

Marta HERFORD binası da, bulunduğu şehrin özelliklerini yansıtmak üzere tipik kırmızı tuğla ile örülmüştür. Mimarisindeki dalgalı yapı, Goebenstrasse ve Aa nehrini sembolize etmektedir. Gehry, Marta HERFORD'da sanat, tasarım ve mimariyi buluşturmuştur.

Jan Hoet - Küratör
1936'da Belçika'da doğan Jan Hoet, 1986'daki "Chambres d'Amis" (arkadaşların odaları) sergisi ile uluslararası platformda tanındı. Sanatçı bu projesinde 70 Ghent'liyi, yaşadıkları mekanları birer sergi alanına dönüştürmeye ikna ederek sanat ve günlük yaşam ayrımını birkaç haftalığına kaldırmıştı. Hoet, 1992'de Kassel'de, dokumenta IX çalışması ile de sanat dünyasında ses getirdi. O tarihten bugüne Hoet, dünyanın bir çok yerinde önemli sergilerin küratörlüğünü yaptı.

Marta HERFORD müzesi, Jan Hoet için alışılagelmişin dışında, dinamik bir çalışma ortamı oldu. Sanatçı, burada sanatı ve yaşamı ilişkilendirmektedir.