O Madenin İçi İçler Acısı

Foto: Hürriyet

Hürriyet'ten Banu Şen ile Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, Kriminal Daire’nin görüntüleme birimi, fotoğraf ve görüntülerle tespitler yaptı. Savcılık dosyasına giren görüntülerde, madende kullanılan cihazların eski teknoloji olduğu ve güvenlik açığı bulunduğu tespitlerine yer verildi. İşçilerin çalışma alanı, giyinme-soyunma kabinlerinde çekilen fotoğraflarda ise madencilerin kötü çalışma koşullarını ortaya koydu. Fotoğraflarda madenin içini ve havalandırma alanını gösteren güvenlik kameralarının bazılarının çalışmadığı, uyarı cihazlarının ve monitörlerin de eski teknoloji olduğu belirlendi.

282 kişiye teşhis

Bombalı saldırı, doğal afet ve uçak kazası gibi felaketlerin ardından olay yerine giderek, tanınmaz hale gelen cesetleri kimliklendiren “Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme” (DVI) biriminin kimlik tespiti için yaptığı çalışmanın fotoğrafları da dosyaya girdi. İlk gün çıkarılan 282 maden işçisinin numara verilerek fotoğrafları çekildi. Bu fotoğraflardan ailelerin teşhisi üzerine kimlikler belirlendi. Çekilen fotoğraflarda 19 işçinin yanarak ve haşlanarak öldüğü, bazılarının uzuvlarının parçalandığı görüldü. Bu kişilerin kimlikleri de DNA ve kriminal çalışma sonrası belirlendi.

Yanlış kurtarma mı?

Bazı işçilerin, haşlanarak ve yanarak öldüğünün belirlenmesi, “Kurtarma çalışmaları yanlış mı yürütüldü? Oksijen ve su basılması yanlış mıydı?” tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Facianın ardından birçok uzman, ilk etapta madene oksijen basılmasının yangını körüklediği, bunun yerine hava çıkış yollarının açılması gerektiğini belirtmişti. Madencilerin bir kısmının yandığını ve haşlanmış olduklarını gösteren görüntüler bu iddiaları doğrular nitelikte” dediler.

Alp Gürkan dinlenecek

Meclis Soma Komisyonu, 301 işçinin öldüğü Soma’daki madeni işleten Alp Gürkan’ı dinleyecek. Soma Araştırma Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Gürkan’ı 24 Temmuz Perşembe günü dinleyeceklerini belirtti.

Henüz 1.400 metre inilebildi

Faciayla ilgili yürütülen soruşturmanın ana delilini oluşturacak bilirkişi raporu, madende yangının devam etmesi ve risk oluşturması nedeniyle tamamlanamamıştı. Madendeki yangının sönmesinin ardından bilirkişi, hafta başında ancak madene inebildi.Bilirkişi Heyetinin, maden içindeki inceleme ve keşif çalışmasının ardından raporlarını 20 gün içinde tamamlaması planlanıyor. Raporun tamamlanmasının ardından davanın da  en geç kasım ayında açılması bekleniyor. Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, “Şu ana kadar sadece göçüğün meydana geldiği yere, bin 400 metreye kadar gidildi. 4 bin 500 metre çaplı bir alan. Henüz oralara gidilmedi. Buralara inilecek, inceleme yapılacak” dedi.