O Proje Raftan İniyor!



Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre, Basmane’nin kaderine terk edilmiş sokaklarındaki cumbalı, bahçeli her biri ayrı bir öyküye sahip evlerini tek tek satın aldı. İstanbul Fransız Sokağı örneğindeki gibi bir proje hazırlandı. Bölgenin turizme açılması için defalarca başvurular yapıldı. Ancak özel kişilerin hareketi, bürokrasi ve belediye yönetimlerini yeteri kadar heyecanlandıramadı, harekete geçirmeye yetmedi. Yıllar geçtikçe bölge ve proje de olumsuz bir çıkmaz yola sürüklendi. Projenin öncüleri tarihi bir fırsatın kaçmak üzere olduğuna hep dikkat çekti. Tam proje rafa kalktı derken geçen hafta bir gelişmeyle yeniden çıktı.

Projenin öncülerinden ve İstanbul’daki Fransız Sokağı’nın yaratıcıları arasında yer alan İzmirli peyzaj mimarı Reyhan Özlen ile Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş bir araya geldi. Eylül’de ekibin buluşup, ilk adımların atılması kararı alındı.

Eylül’de ekip toplanacak

Özlen, “Basmane Old City Projesi ilk gündeme getirdiğim 2004’te İstanbul’daki ekibimizi çok heyecanlandırmıştı. Basmane’nin mimari, kültürel ve doğal zenginlikleri zenginliklerden bahsetmiştim ve destek vermişlerdi. Bu proje ile İzmir’in cazibe merkezi olması konusunda emek harcamaya hazırdık. Basmane ve çevresi kültürel, etnik kimlik, dinlerin kardeşliği ve tüm temaların baskın olduğu mimariye sahip bir semt. İzmir’in merkezi. Burada binalar satın alıp, restoranlar, kafeler, sanat merkezleri, meslek evleri, butik oteller gibi bir çok özelliği de barındıran cazibe merkezi oluşturmak amacındaydık. Bu proje hayata geçtiğinde, İzmir Levanten müziği, Osmanlı tınıları, yemekleri, çok kültürlülük, konaklama gibi bir çok otantik değerine kavuşacak. Basmane‘nin 3000 yıllık geçmişinden öte, burada yaşamış Rum, Levanten köşkleri, eski Türk yapısı ve avlulu evleri inceleyip projemize döküyoruz. Yani bölgede yaşamış tüm kültürü ele alıyoruz. Bu tarihi dokuyu yeniden canlandırma çabasındayız. Bunun için belki burada yaşayanlar başka yere aktarılabilir ya da kalabilir ama burada butik oteller, gurme restoranlar, belki Akdeniz ya da burada daha önce yaşamış toplumların kendi lokantaları açılabilir. Bu da kentin merkezinde uluslararası bir sinerji oluşturacak. 30 yıl önce herkes İzmir’e fuarı görmeye gelirdi. Bu proje İzmir’i Türkiye’nin gündemine taşıyacak. Herkes Basmane’yi görmek için gelecek. Kimi atölyelere katılacak, kimi gelecek yemeğini yiyerek konaklayacak.  Aslında Türkiye için de iyi bir proje” dedi.

Pekdaş ile buluşma

Özlen yeni gelişmelerle ilgili de şu bilgileri verdi: “Daha önce bu bölgede kent kültürü adına müzeler yapıldı. Geçilemeyecek sokaklar düzenlendi, bir çok tarihi bina ve han kazandırıldı. Ancak bizim projemiz çok uzun süre bekledi. Geçen hafta ise sevindirici bir gelişme yaşadık. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile bir araya geldik. Kendisinin de bölgeyi yeniden ayağa kaldırma düşünceleri vardı. Eylül’de ekip toplanacak. Proje masaya yatırılacak. Şimdiden çok umutluyuz.”