Ocak'ta 685 Milyon Dolar Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi Gerçekleşti



Uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleriyle iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, 2013 Ocak ayında 528 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Sermaye girişinin, 204 milyon doları elektrik, gaz ve su sektöründen geldi. 528 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin, 360 milyon dolarlık bölümü AB ülkelerinden geldi.
    
207 uluslararası sermayeli şirket kuruldu
    
2013 yılı Ocak ayında 207 uluslararası sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketler, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama sektörlerinde faaliyette bulundular.
     
Kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 11 uluslararası sermayeli şirketin, şube kuruluşu gerçekleşti. Bu şirketler toptan ve perakende ticaret sektöründe ve oteller ile lokantalar sektöründe faaliyette bulunuyor.

2013 yılı Ocak döneminde kurulan 207 uluslararası sermayeli şirketin, 94'ü AB ülkeleri, 66'sı Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 15'i ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketlerden oluştu.
    
Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirketler
    
2013 yılı Ocak ayı sonu itibariyle toplamda 33 bin 288 uluslararası sermayeli şirket Türkiye'de faaliyette bulunuyor. 33 bin 288 uluslararası sermayeli şirket, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulunuyor. İmalat sanayinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ve tekstil ürünleri imalatı izledi.
    
Uluslararası sermayeli şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısı 16 bin 703 ile birinci sırada yer aldı. AB ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde Almanya 5 bin 258 şirket ile birinci sırayı alırken, onu İngiltere (2 bin 477) ve Hollanda (2 bin 132) izledi.
    
Yatırım projeleri
    
2013 yılı Ocak ayında yatırım teşvik belgesi düzenlenen 30 proje kapsamında yaklaşık 951,2 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. 30 adet Yatırım Teşvik Belgesinin 23'ü imalat, 4'ü hizmetler, 2'si madencilik ve 1'i enerji sektörlerinde düzenlendi.