Oda Merkez Yönetim Kurulu, Kültür Bakanı Koç ile Görüştü



TMMOB Mimarlar Odası 40. Dönem Merkez Yönetim Kurulu (MYK), temel uğraşı alanları arasında ülkemizin yapılı çevre kültürünün oluşumu ve gelişiminin yer aldığı birçok kurum ve kuruluşa Oda’nın ana çalışma alanlarını ve bu süreçte karşılaşılan sorunları aktarmayı amaçlayan bir dizi girişim başlattı.

MYK, 7 Haziran 2006 tarihinde TC Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda hem Oda’nın çalışma alanlarının bir özeti sunuldu, hem de ileriye dönük bazı projelerde Kültür Bakanlığı ile ortak yaklaşımlar geliştirmek ve etkileşimde bulunabilmek için ilk adımlar atılmış oldu. Bakan’a sunulan çalışma ve projelerin ana başlıkları şöyle:

- Bakanlığın, mimarlığın kültürel önemini pekiştirmek amacıyla vermeyi düşündüğü ‘Mimarlık Başarı Ödülleri’ için yapılan ortak çalışmanın sonunda hazırlanan taslak yönetmelik Bakanlığa sunuldu. Ödül programının Mimarlar Odası’nın her iki yılda bir düzenlediği Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nden bağımsız olarak bu ödül programının kapsayamadığı farklı noktalara eğilebileceği ve bu ödüllerle çakışmayan yıllarda düzenlenebileceği gibi öneriler ortaya kondu.

- Kültürel ve doğal değerlerin korunması, onarımı konularında ilke belirleyen ve uygulamaya yönelik kararlar alan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları ile meslek odalarının, özellikle de Mimarlar Odası’nın dayanışması konu edildi. Bakanlığın, meslek odalarının Koruma Bölge Kurullarının toplantılarına gözlemci olarak katılmalarına ilişkin usul ve esasları yasanın amacına uygun olarak yeniden belirlemesinin gerekliliği belirtildi ve bu toplantılarda meslek odaları katılımcılarına karşı şeffaf bir politika izlenmesinin, katılımcı bir koruma politikasını geliştirmekteki önemi vurgulandı.

- Taşınmaz kültür varlıklarının onarımı için kamu tarafından gerçekleştirilen proje ve uygulama ihaleleri çerçevesinde hazırlanan rölöve-restitüsyon-restorasyon projesi esasları ve bunların uygulanmasında görev alan mimarın uzmanlık alanı ve derecesinin önemi vurgulanarak, sadece mimarlık alanında uzman olan bir kişinin bu alanda yetersiz kalacağına dikkat çekildi.

- Mimari Tasarım İçin Proje Hizmetlerinde “Yaratıcılık” Bölümlerine Ait Hizmetler İçin “Vergi Bağışıklığı” konusu ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında “eser” olarak yer alan mimarlık hizmetlerinin vergilendirilmesi, bu konudaki “yaratıcılık” ve “eser yaratma” için gerekli olan ve sanatçının “yaratıcı bir ortamda” çalışmasını sağlayacak koşulları olumsuz etkilemesi konusu sunuldu.

- Nisan 2006’da ödül töreni gerçekleştirilen X. Ulusal Mimarlık Ödülleri “Anma Programı” kapsamında önemli mimarlarımızdan Mimar Kemalettin Bey anılmaya değer bulunmuştu.

Bu kapsamda, Türkiye çapında ilgili kurum ve kuruluşları seçilen Mimar Kemalettin Bey ve çalışmaları konusunda araştırma yapmaya teşvik etmenin yanısıra, ana etkinlikleri Mimarlar Odası gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu konuda Oda’nın yapacağı sergi, film, yayın gibi etkinlikere Bakanlığın desteği ve katkısı istendi.

- Kültür Bakanlıkları ile mimarların ortak platformu olan “Avrupa Mimarlık Politikası Forumu” ve bu kapsamda uluslararası platformda gerçekleşen gelişmelerden bahsedilerek, tüm bu gelişmelerin ışığında, gerek Forum’un uluslararası çalışmalarında, gerekse ulusal ölçekteki mimarlık politikasının oluşturulması çabası için Bakanlığın işbirliği ve desteği istendi.

- Oda’nın uzun süredir gündeminde olan ve bu konuda araştırmalar yaparak belirli bir bilgi birikimine sahip olduğu Fethiye ilçesinde bulunan Kayaköy’ün korunması, sağlıklaştırılması ve bir “Dostluk ve Barış Köyü” haline getirilmesi projesinin Bakanlıkla birlikte geliştirilmesi isteği dile getirilerek destek istendi.

Bakanla yapılan görüşmede diğer bazı konulara da değinilerek, görüş alışverişinde bulunuldu. Bunlar arasında, Mimarlar Odası Şubeleri’nin içinde bulundukları kente ve bu kentin taşınmaz kültür varlıklarına karşı duyarlı tutumu, bu gibi binaların istendiğinde Mimarlar Odası’na tahsis edilerek prestij kazanmasına yardımcı olunması yer alıyordu.

Diğer önemli bir konu başlığı ise İstanbul’un 2010 yılında Avrupa Birliği kültür başkentleri arasında yer alması ve bu konuda gerçekleştirilecek çalışmalara Oda’nın katılma ve destek verme isteği idi. Bir diğer konu ise geçmiş yıllarda başlatılan ve Kültür Bakanlığı tarafından verilen “Sanatçı Kimlik Kartı” konusu oldu. Bakanlığın düzenlediği kültürel etkinliklere katılım kolaylığı sağlayan bu uygulama, halen bazı meslek grupları için geçerli olmasına rağmen mimarlar için kaldırılmıştı. Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu mimarlık mesleği mensupları için bu uygulamanın tekrardan başlatılması konusundaki isteğini belirtti.