ODTÜ Artık Deprem Hareketlerini İzliyor



ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi ve Başbakanlık Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye’de 1976’dan beri kaydedilen 2 bin 996 deprem ve 4 bin 607 deprem hareketi kaydına ait bilimsel veriyi, internet üzerinden ulusal ve uluslararası araştırmacıların hizmetine sundu.

TÜBİTAK desteğiyle dört yılda tamamlanan çalışma, Türkiye’deki 240’ı aşkın istasyonun kaydettiği deprem ivmelerinin sürekli izlenmesini sağlıyor.

Sistem, Türkiye deprem tehlikesi haritasının yenilenebilmesi için gereken güvenilir verilere ait bilimsel alt yapıyı sağlayarak, sismik tehlikeye bağlı oluşturulacak risk politikalarının daha gerçekçi temellere oturtulabilmesinde önemli bir rol oynayacak.

Proje ile Türkiye’de 1976’den bu yana 240’ı aşan kuvvetli yer hareketi istasyonu tarafından alınan 2 bin 996 deprem ve 4 bin 607 ivme kaydının derlendiğini bildiren Akkar, bu kayıtları alan istasyonların zemin özelliklerinin belirlendiğini ve sonrasında bu veritabanının internet ortamında araştırmacıların kullanıma sunulduğunu belirtti.

Doç. Dr. Akkar, projeleri sonunda Türkiye’de yaklaşık son 35 yıllık depremlere ait tüm verilerinin, “http://daphne.deprem.gov.tr” adresi üzerinden hizmete sunuluyor.