"ODTÜ’den Geçen Rant"



ODTÜ ormanından geçirilmek istenen yola karşı halkın ve ODTÜ'lülerin direnişi sürerken, Üniversite Konseyleri Derneği ODTÜ Konseyi konuya ilişkin bir basın açıklaması yayınladı.

Melih Gökçek'in akademisyenleri hedef göstermesine tepki gösterilen açıklamada ODTÜ Rektörü'nün asıl sorumluluğu hatırlatıldı.

Açıklama şöyle:

ODTÜ’den geçen rant

Son günlerde basına da yoğunlukla yansıyan ve “ODTÜ’den geçecek yol” olarak anılan proje ile ilgili gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Konunun yalnızca ODTÜ yerleşkesi ile sınırlı olmadığı, pek çok ODTÜ öğrencisinin ve emekçisinin de yaşadığı Yüzüncü Yıl ve Çiğdem mahallelerini de etkileyeceği kamuoyunun bilgisi dahilindedir. İlgili projenin çevreye ve insan yaşamına vereceği zararların bilincinde olarak akademisyen sorumluluğu ile hareket eden değerli hocalarımız Prof. Dr. İnci Gökmen ve Prof. Dr. Ali Gökmen’in (Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği Başkanı), İ. Melih Gökçek tarafından hedef gösterilmesi, AKP zihniyetinin en açık biçimde dışa vurulduğu bir örnek olmuştur. ODTÜ’lülerin, bu zihniyete bir kez daha gerekli yanıtı vereceğine inancımız sonsuz, desteğimiz tamdır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ısrarla ulaşım sorununu çözme iddiasıyla ilişkilendirilen projenin ulaşım sorununa bir çözüm getirmeyeceği, ve hatta yeni bir sorun başlığı olacağı çeşitli çevreler tarafından da dile getirilmiştir. Kaygı gerçekten ulaşım sorununu çözmek olsaydı, ne bir türlü bitirilemeyen metro çalışmasından, ne de Eskişehir yolu üzerinde trafiği ciddi anlamda sıkıntıya sokan yapılardan bahsetmek gerekirdi. Bunun yanında şehir içi trafiğin yoğunluğunu azaltıcı en kalıcı çözümün toplu taşıma hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi, kalitesinin arttırılması ve kullanımını motive edici düzenlemeler yapılması olduğu da açıktır. Bu bağlamda gerçekliğin yeni rant alanları açılmasıyla ilgili olduğu açıkça görülmektedir. Proje de buna göre hazırlanmış ve Ankara Büyükşehir Belediyesi kamuoyunu, zayıf karnı olan “ulaşım sorunlarını çözmek” vaadiyle projeye ikna yoluna gitmiştir. Bu aşamada gündeme getirilmesi kaçınılmaz olan başka bir konu da ODTÜ yönetiminin tavrıdır. Mayıs ayında yapılan açıklamada Rektör Prof. Dr. Ahmet Acar basına da yansıyan tartışmalara açıklık getirmiş, iki farklı yol-tünel projesi olduğunu ifade etmiş ve ODTÜ yönetiminin yaklaşımını deklare etmiştir. Söz konusu açıklamada Anadolu Bulvarı’nı Konya yoluna bağlayan projenin ODTÜ tarafından engellenmediği, bu konudaki iddiaların asılsız olduğu ifade edilmiştir. Kamuoyunu doğru bilgilendirme kaygısını saygıyla karşılamakla beraber, ODTÜ yönetiminin yapması gerekenin ulaşım vaatleri altında yatan gerçeklikleri kamuoyu ile paylaşmak ve tam da bu projeyi engellemek olduğunu düşünüyoruz. Zira ODTÜ’nün sorumluluğu, yerleşke içindeki sit alanlarının korunmasına indirgenemez. Projenin uygulanması, pek çok olumsuzluğun yanında ODTÜ’lülerin önemli bir kısmının yaşadığı Yüzüncü Yıl mahallesini öğrencilerin barınamayacağı bir hale getireceğinden, ODTÜ yönetiminin bu konuda tavır alması bir zorunluluktur.

Görebildiğimiz kadarıyla ODTÜ yönetimi, daha önce taşeron şirket çalışanları ve araştırma görevlilerinin özlük sorunları gibi başlıklarda olduğu gibi sorumluluğu üzerinden atmaya çalışmaktadır. Bu yaklaşım tarzı daha önce de mevcut sorunların büyümesine yol açmış, kimseyi de sorumluluktan kurtar(a)mamıştır. Dahası, üniversitelerin kamu yararı gözeterek hizmet üreten kurumlar olmaktan çıktığı bir süreçte, bu konuda ciddi bir duyarlılığın yaşadığı bir kurumun yöneticileri aynı duyarlılıkla hareket etmek durumundadır.

Yeni akademik yılın başlamak üzere olduğu ve öğrenci kayıtlarının yapılacağı bu günlerde, ODTÜ’nün hem kurumsal yapısı hem de mezunlarının desteğiyle kendi öğrencilerine sahip çıkmak adına yürüttüğü çalışmalar da AKP zihniyetinin tehdidi ile karşı karşıyadır. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili gelişmelerin yaşanması da muhtemeldir.

ÜKD ODTÜ Konseyi olarak, akademisyen sorumluluğunun gerektirdiği her konuda öğrencilerimizle, meslektaşlarımızla ve üniversitemizle dayanışma içinde olacağımızı ilan ediyor, ODTÜ yönetimini de bir an önce üzerinden atamayacağı sorumluluklarını sahiplenmeye davet ediyoruz.

ODTÜ ve Türkiye kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Üniversite Konseyleri Derneği

ODTÜ Konseyi