''Ofis, AVM ve Konut Olmak Üzere Şu Anda Gündemimizde Yaklaşık 6 Proje Var''



Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, inşaata ilk adımlarını 30 sene önce attıklarını, şimdi de gayrimenkul sektöründe ilerlemek istediklerini söyledi.

Özellikle ofis ve ticari gayrimenkul odaklı geliştiklerini, konut projelerinde de büyümek istediklerini ifade eden Tahincioğlu, şunları kaydetti:

''İstanbul'da yapıların yaklaşık yüzde 50'sinin ruhsatsız olduğunu, ciddi anlamda yeni konut ihtiyacı olduğunu da biliyoruz, fakat konjonktürü iyi takip etmek gerektiğine inanıyoruz. 2010 yılında 800 bin adet yeni konut yapı ruhsatı verilmiş, konut satış adedi de 400 bin adet civarında. Hükümetin ekonomiyi soğutmak için aldığı tedbirler tabii ki gayrimenkul sektörüne de yansımakta, konut finansmanı anlamında birtakım zorluklar yaratmakta. Biz grup olarak bu anlamda konutta biraz daha seçici gitmek niyetindeyiz. Seri üretim anlamında büyük projelere ince eleyip sık dokuyarak bakıyoruz. Konut anlamında yatırımları kılı kırk yararak yapıyoruz, ticari gayrimenkule odaklanıyoruz.''

Hatay'ın Antakya ilçesinde 40 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olacak alışveriş merkezi projesine başladıklarını, Göztepe E-5 kavşağında 35 katlı A sınıfı ofis projesi NidaKule'yi inşa ettiklerini anlatan Tahincioğlu, Palladium'un ön tarafında ve Ataşehir finans merkezinde ofis projeleri olacağını, Çengelköy ve Seryantepe'de ise konut projelerinin bulunduğunu belirtti.

Tahincioğlu, ''Avrupa yakasında da görüşmekte olduğumuz ve teklif verdiğimiz birkaç ofis projesi daha var. Bunlar da hayata geçtiğinde, ofis anlamında Türkiye'de hatırı sayılır portföye sahip olacağız'' dedi.

Ofis, AVM ve konut olmak üzere şu anda gündemlerinde 6 proje bulunduğunu ifade eden Tahincioğlu, sattıkları Kent Gıda ile tanındıklarını, bugün de gayrimenkul sektöründe biraz daha ön plana çıkma niyetinde olduklarını söyledi. Tahincioğlu, ''Gayrimenkulün payı artıyor demek doğrudur ama hedefimiz diğer sektörlerde de büyümek'' diye konuştu.

''Yabancı yatırımlar son dönemde beklenenin altında giriyor''

Soruları da yanıtlayan Tahincioğlu, 6 projenin yatırım tutarlarına ilişkin olarak şunları kaydetti:

''Antakya AVM yaklaşık 150 milyon dolar, Göztepe'deki NidaKule 120 milyon dolar, Ataşehir İstanbul Finans Merkezi'ndeki projemiz 200 milyon dolar, Palladium ofis projemiz 220 milyon dolar, Çengelköy'deki konut projemiz 80 milyon dolar ve Seyrantepe'deki konut projemiz de yaklaşık 90 milyon dolar civarında. Önümüzdeki 3 yılda tamamlamayı hedeflediğimiz projeler için toplam 860 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz.''

Yatırımların finansmanında özkaynak ve kredi imkanlarını kullanmaya çalıştıklarını, bazı spesifik projelerde ortaklık yaptıklarını anlatan Tahincioğlu, Kent Gıda'nın satışından elde edilen geliri nerede kullanacaklarının sorulması üzerine ise ''Başka sektörlerde de bizim yatırımlarımız var. Sene sonunda bütçe yapıldığında bu, holdingde projelerine göre çeşitli sektörlere pay edilir. Gayrimenkulde de bir kısmını değerlendirdik'' dedi.

Özcan Tahincioğlu, başka bir soruya karşılık ise Kent Gıda'da tüm hisselerini sattıklarını ancak hala Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu söyledi.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye son dönemde beklenenin altında geldiğini belirten Tahincioğlu, ''Cari açığın sürdürülebilmesi için doğrudan yabancı yatırımın Türkiye'ye artarak gidiyor olması lazım'' diye konuştu.

Tahincioğlu, yabancıların mülk edinmesiyle ilgili bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini, bu konuda etkin adımların atılacağından ümitli olduğunu sözlerine ekledi.