Ofis Çalışanı ‘Limana’ Sığınacak



Koleksiyon Mobilya Marka ve Ürün Yöneticisi Koray Malhan, gerek küresel krizin oluşturduğu yeni koşulların gerekse iş yapma şekillerinde meydana gelen değişimlerin ofislerin ölçeklerini değiştirdiğini belirtti. Malhan şunları söyledi:

“Büyüklük anlayışı artık değişiyor. Küçük birimlerde, iletişime açık, daha kalifiye çalışma tarzı ortaya çıktı. Butik ve esnek ölçekler 21. yüzyılın ölçekleri. Bu ölçekler de ofisleri, farklı bölgelerde, farklı birimlerde daha küçük yerlerde yaratıcı ve katılımcı olan ofislere çevirecektir. Gücün ve kapitalin bir merkezde toplanmasını ben doğru bulmuyorum.”

Malhan, bu sürecin ofis mobilyalarına nasıl yansıyacağını şöyle anlattı:

“İnsanların iletişim kurabildiği, kutuların içine kapatılmadığı, bir yandan da kendine ait bölümlere kaçabildiği ofisler gelecek. Açık sistemi reddedip liman dediğimiz küçük ceplerin bulunduğu bir sistem öneriyoruz. Ahşap ve camdan koruma cepleri olacak.”

Feminen etkiler

Ofis mobilyalarında çalışan profili ve davranışlarının önemli olduğunu vurgulayan Malhan, “İş hayatında kadın yönetici sayısı giderek artıyor. Bugüne kadar ofisler erkekler için tasarlanmış yerler olmuş. Bunun da değişmesi gerekiyor. Kadınların da rahatça kullanabilecekleri mobilyalar tasarlanmalı. 21. Yüzyıl ofisinin bundan daha iyisini yapabilmesi gerekir. Ben mobilyaya değil, insana bakmayı tercih ediyorum. İnsana göre mobilyayı şekillendirmek lazım” dedi. Yurtdışında 17 temsilcileri bulunduğunu kaydeden Malhan, “Bu yıl Almanya’da bir merkez kurmayı planlıyoruz. Altyapısını oluşturuyoruz” diye konuştu. Bu yıl 54 milyon YTL ciro hedeflediklerini kaydeden Malhan, bunun yüzde 13’ünün ihracat geliri olduğunu belirtti.

‘Krizde küçülme hedefimiz yok’

Koleksiyon Mobilya Marka ve Ürün Yöneticisi Koray Malhan, küresel krizin mobilya sektörüne daha geç yansıyacağını söyledi. Malhan, “Kimse krizin dibini göremiyor. Olabilecek en kötü senaryo üzerinden hazırlık yapıyorlar. Biz de 2009’a hazırlıklı ve tedbirli girmeyi düşünüyoruz” dedi. Şirket bünyesinde bir küçülme hedeflerinin olmadığını belirten Malhan, “Tekne misali. Altınızdaki su, üzerinizdeki gökyüzü ve rüzgar her an değişebilir. Ama iyi bir denge bulursanız yol alabilirsiniz. Dolayısıyla panik yapmamak lazım” dedi.
Şirket iflaslarının ve el değiştirmelerin ofis giderlerine etkisinin önümüzdeki yıl ortaya çıkacağını söyleyen Malhan, “Bir düşüş yaşanacaktır. Ama ciddi bir durgunluk olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.