Ofislerin Yeni Adresi Kağıthane’de Boş Arsa Kalmadı



Gerek nüfus büyüklüğü, gerek tarihi geçmişi, gerekse merkezi konumu itibariyle de İstanbul'un en gözde ilçelerinden birine dönüşen Kağıthane, son dönemlerde büyük ve orta ölçekte yatırımcıların dikkatini çekerken, bölgede özellikle eski sanayi parsellerinin farklı yatırımcı grupların ilgi alanında olduğu dikkati gözleniyor. Kağıthane Bölgesi'nin en önemli avantajlarından biri de Maslak-Levent aksına yakın konumlu olması. Bu avantajı nedeniyle Levent-Maslak hattı aksı üzerinde ki A sınıfı yüksek kira değerlerine sahip ofislere alternatif daha düşük kira bedeli ile ofis kiralama imkanı sağlayabiliyor. Bu gelişmeler bölgede arsa değerleri için istenen rakamlara da yansımış durumda. Dünya Gazetesi’nin haberine göre 2010 yılında ticari imarlı arsalar için 1.500-1.750 TL aralığında olan metrekare fiyatları bugünlerde 3 bin 500-4 bin TL seviyesine yükseldiği görülüyor.

B sınıfı ofis ihtiyacını karşılayacak

Ofis sektörü açısından bakıldığında, Maslak ve Levent bölgesinde ofislerde doluluk oranlarının yüzde 92- 96 seviyelerinde olduğu ve ağırlıklı A, A+ hedef kitleye hitap eden projeler olarak göze çarparken, Kağıthane için biçilen rolün daha çok bu ana MİA aksındaki sektörlere hitap edecek yan faaliyet kollarının ve servis sağlayıcılarının yer seçeceği bir ofis bölgesi olarak gelişebileceği düşünülüyor. Bu sebeple bölgenin daha çok B sınıfı ofis ihtiyacı olan kitleye hitap edeceği belirtiliyor. Konut gelişimi açısından bölge irdelendiğinde; kent merkezine yakınlığı, mevcut ve planlanan ulaşım bağlantıları nedenleri ile konut gelişimi açısından da bölgenin gelişme göstereceği öngörülüyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, nüfus yoğunluğu bakımından İstanbul ilçeleri arasında 6. sırada bulunan Kağıthane'nin, doğusunda Beşiktaş ilçesine bağlı Levent sırtları, batısında Eyüp ilçesine bağlı Alibeyköy semti, Kuzeyinde Şişli ilçesine bağlı Ayazağa köyü ile sınırlanmış, kent merkezine oldukça yakın konumlu bir ilçe olduğunu belirterek, "Dolmabahçe-Piyalepaşa ve Piyalepaşa- Kağıthane arasında devreye giren tüneller vasıtasıyla da bölgeye kolaylıkla ulaşılabilmekte. Bunların yanı sıra bölgeye olan ulaşım imkanlarını artıracak olan özellikle raylı sistem ulaşım projelerinin yakın zamanda hayata geçmesi bekleniyor" diye konuştu.

İBB Raylı Sistem Müdürlüğü'nün açıklamasına göre Kabataş-Beşiktaş- Alibeyköy-Mahmutbey Metro Hattı'nın 25 kilometre uzunluğunda olup 19 istasyondan oluşacağı bilgisini veren Maya, "Başlama tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla beraber, planlanan hatlar arasında yer almakta. İBB'nin kısa hatlarda uygulamak istediği havaray projelerinden Levent- Gültepe-Kağıthane Havaray Projesi; Levent Yapı Kredi Plaza'nın karşısından (Kanyon'un kuzey tarafı) başlayıp, Talatpaşa Caddesi üzerinden Gültepe Mahallesine, oradan Cendere Yolu'na gidecek ve Kağıthane'ye ulaşımı sağlayacak" dedi.

Alternatif ticaret hizmet alanı olacak

Bu gelişmelerle bölgeye bakıldığında çok sayıda bilinirliği yüksek firma tarafından projelerin tamamlanmış veya devam eden konut ve ofis projelerinin yer aldığı görülmekte. Bölgede gerçekleşen ulaşım yatırımları ve planlama çalışmalarının sonucu olarak Kağıthane'nin, Büyükdere- Maslak bölgelerine alternatif ticaret hizmet alanı olarak gelişme göstereceğini dile getiren Maya, "Bölgede büyük AVM ve flat ofis tarzı projeler yavaş yavaş hız kazanmış, bu doğrultuda ticari imarlı arsalar büyük sermayeli yatırımcılar tarafından talep görür duruma gelmiştir. Cendere Caddesi üzerinde 1. ve 2. parsel konumunda olan ticari imarlı çok az boş parselin kaldığı çevrede yapılan araştırmalar neticesinde görülmüştür" bilgisini verdi.

Markalı 11 proje bölgede yükseliyor, yeni projeler için temel atılıyor

Artaş İnşaat, Aydınlı Yapı ve Keleşoğlu İnşaat, Evyap'ın Ayazağa Cendere yolundaki fabrikasının bulunduğu 300 dönüme yakın arazisi üzerinde konut, otel, ofis ve AVM'den oluşan karma bir proje yapıyor. Çok farklı konut tiplerinin bulunduğu projede satışlar Ocak 2013 itibarı ile başladı.

Sur Yapı tarafından Kağıthane Cendere Caddesi üzerinde çok kısa zaman önce hizmete giren Axis AVM toplam 26 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. Bu proje Kağıthane bölgesindeki ilk AVM olma özelliğine sahip.

My Home Maslak Ağaoğlu tarafından Maslak'ta 26 bin 200 metrekare alan üzerinde inşaat çalışmaları devam eden konut projesinde toplam 786 adet konut yer alacak. Kaba inşaatı bitme aşamasında olan projede konut teslimlerinin 2014 Şubat ayında gerçekleşmesi hedefleniyor.Ağaoğlu Grubu'nun yine Ayazağa bölgesinde Emlak Konut GYO'dan Hasılat Paylaşımı yöntemi ile ihalesini aldığı ve Maslak 1453 adı ile inşaat çalışmalarına başladığı konut, AVM, ofis konseptli karma kullanım projesinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Bu projede toplam yaklaşık 4 bin adet konut yapılması planlanıyor.

Eroğlu Yapı 2010 yılında, Seyrantepe'de konumlu, TOKİ'den aldığı 46 bin metrekare alana sahip arazi üzerinde otel, rezidans, AVM, ofis konseptli karma kullanım projesinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Eroğlu Yapı tarafından geliştirilen Ofishane projesi, 14 dönüm arsa üzerinde yaklaşık 56 bin metrekare inşaat alanı ile 21 bin metrekare ofis alanından oluşuyor. Ofishane projesinin zemin katları için Bauhaus ile anlaşıldı.

Seyrantepe'de Türk Telekom Arena'nın yanında konumlu, Şişli Etfal Hastanesi'nin taşınması planlanan hastanenin inşaatı devam ediyor.

Tekfen-Oz Gayrimenkul tarafından inşa edilen 14 dönüm arsa üzerinde 27 bin 350 metrekare ofis alanına sahip Tekfen Ofispark projesinde ise artık oturum başladı. Kağıthane bölgesindeki ilk ofis projesi olma özelliğine sahip.

Timur Gayrimenkul'un Kağaıthane Cendere Yolu üzerindeki Nef 11 projesi de konut ve ofis kullanımlarından oluşan bölgedeki önemli projelerden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor.

Mesa-Ferko ortaklığının geliştirdiği Papirus Plaza ise bölgedeki ofis projelerinden bir diğeri. Plazanın zemin katı ise Metro Grossmarket olarak kullanılıyor.

Fer Yapı tarafından geliştirilen Premier Ofis projesi. bölgedeki son projelerden biri. 20 bin metrekare büyüklüğündeki arsa üzerinde geliştirilen projenin lansmanı 2013 yılının ilk yarısında yapıldı.

Yeşildağ İnşaat'tan Kağıthane'ye dönüşüm

Kağıthane'nin E-5 sınırındaki Talatpaşa mahallesinde dönüşüm başladı. Yeşildağ İnşaat, eski yapıların yıkılmasıyla 137 daireden oluşacak iki rezidansın temellerini attı. Yeşildağ İnşaat kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Kağıthane Belediyesi'yle Mari Rezidans projesinin temelini attı. Mari Rezidans'ın şehrin en merkezi yerinde bir yatırım fırsatı olduğunu söyleyen Yeşildağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altan daha önce 14 parsel alan içindeki 37 gecekondunun tamamen plansız ve ruhsatsız bir halde bulunduğunu ve aynı alan içerisine 14 ayrı bina ve 140 daire yapılabileceğinin altını çizdi. Altan, bu şekilde proje hazırlamanın arsa ebatlarının farklı olması ve arazi yapısı gibi sebeplerle otopark, ortak kullanım alanları ve sosyal tesisleri olmayan, modern şehircilik anlayışına uygun düşmeyen yapılar olacağını belirtti.