Oğuz Satıcı'dan Gençlere: Çok İsterseniz O Kırmızı Kar Yağıyor



Eyüboğlu Eğitim Kurumları tarafından gerçekleştirilen, iş, sanat ve medya dünyasından önemli isimlerin gençlerle bir araya geldiği buluşmaların bu defa ki konuğu Han Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Satıcı oldu. Satıcı, bu yıl akademik alanda gösterdikleri başarıdan dolayı Cambridge, Manchester, Stanford, Columbia, Chicago, Pennyslvania, Washington, Johns Hopkins gibi dünyanın en önemli üniversitelerinden kabul alan öğrencilerle buluştu. Türkiye Yatırım Danışma Konsey Üyesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığı, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı gibi önemli görevleri başarıyla yerine getiren Satıcı, öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.

Tüccar bir ailenin çocuğu olduğunu, bütün gençliğinin okul, ev ve iş arasında geçtiğini söyleyen Oğuz Satıcı’ya göre onu başarıya götüren en önemli özellikleri azmi ve çalışkanlığı. Satıcı, “Genç yaşta babamı kaybettim. Yaşanan her şey hayatınızda başka bir kapının aralanmasına sebep oluyor. Ben hiç okul 1’incisi olmadım. 100 kişilik bir sınıfta okudum. Bütün bunlara rağmen 2001 yılında TİM’e başkanlık yaptım. 36 yaşındaydım. 8 yıl bu görevi yürüttüm. Bu süreçte Türkiye ihracatı Cumhuriyet tarihinin tüm rekorlarını altüst ederek, 26 milyar dolardan 130 milyar dolara ulaştı. 30 milyar dolar hedef koyduğumuzda bize herkes gülmüştü. Genç ve güçlü bir ekiptik. Başaracağımıza inandık. Komşu ülkeler ile ticareti geliştireceğiz dedik. Ticaret hacmimiz 3 milyar dolardı. Bunu 50 milyar dolara çıkardık. Bu bir hayaldi ve gerçekleşmesi kırmızı kar yağması kadar imkânsız geliyordu. Şunu anladım ki, çok isterseniz o kırmızı kar yağıyor” dedi. 

Gençken en çok, “etkili bir işadamı olma” düşü kurduğunu söyleyen Satıcı’nın gençlere tavsiyesi “Bol bol hayal kurun” oldu. Satıcı, gençlere şu önerilerde de bulundu: “Herşey hayal kurmakla başlar, akılla şekillenir. Hayal kurmaktan hiç vazgeçmeyin. Hayallerinizi en iyi çok okuyarak ve çok gezerek besleyebilirsiniz. Her zaman yeni hedefleriniz olsun. Yeni ilişkiler kurun. Bugün önemsiz gördüğünüz ilişkiler yarın çok işinize yarayabilir. Daima pozitif olun. Asla önyargılı davranmayın. Negatif önyargı, ilişki kanseri gibidir. Hep, en iyisi hedefiniz olsun. Önünüze çıkan fırsatları iyi değerlendirin. Rol modelinizi doğru seçin ve ondan daha iyisini yapmaya çalışın.”