Baraj Hasankeyf'e ve Kuşlara da Zarar Verecek

Doğa Derneği Hasankeyf'teki kuş türlerini incelemeye aldı; Ilısu Barajı'nın ender bulunan 6 kuş türünü yok edeceğini açıkladı. Dernekten Eker, "Kuşları korumak için, barajın yapılmaması ya da revizyonu için çalışacağız" dedi. Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eker ve Koordinatör Esra Başak, Ilısu Barajının tehdidi altında bulunan Hasankeyf'te kuş türlerine üzerine çalışma başlattı.

Eker, Ilısu Barajı'nın yapılması durumunda, ender görülen 6 kuş türünün yok olacağını belirtti: "Türkiye'nin en büyük baraj projesi olan Ilısu'nun kuşlar ve doğa üzerindeki etkilerini incelemek için geldik. Baraj yapıldığı takdirde, 6 kuş türünün üreme alanları su altında kalacak."
Eker, burkuşlar, küçük kerkelez, kızıl akbaba, boz kiraz kuşu, alacayalı çapkını gibi nadir türden kuşların baraj projesiyle yok olmakla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Eker: Barajın yapılmaması için çalışacağız
"Biz doğa derneği olarak Türkiye'de nadir bulunan kuşları korumak için barajın yapılmaması ya da revizyonu için ciddi çalışmalar yürüteceğiz" diyen Eker, barajların canlı türlerini en çok etkileyen projelerden olduğunu söyledi: "Türkiye'nin doğasını, canlı türlerini etkileyen en önemli yatırımların başında baraj projeleri geliyor. Bizim yaptığımız araştırmalar sonucunda, her 4 kuş türünden bir tanesi barajlar sebebiyle tehlike altında bulunuyor."

Müdür Eker, ilk etapta bir hafta çalışmalarını sürdüreceklerini, daha sonra derneğin şubesini açmak için yeniden tarihi ilçeye geleceklerini söyledi.