Sulu Tarıma Çevreyolu!




Denizli Çevreyolu için belediyenin yaptığı çevre düzeni imar planı yargıya taşındı. TMMOB Denizli Koordinasyon Kurulu, uygulamadan mağdur olacak 3 bin yurttaşla birlikte Denizli Belediyesi'ni mahkemeye verdi. Belediyenin hazırladığı plana göre, 2 bin 500 dekar birinci sınıf sulu tarım arazisinin amaç dışı kullanılacağını dile getiren oda temsilcileri ve yurttaşlar, ayrıca planın getirim amaçlı olduğunu ileri sürüyor.

İmar Yasası'nın 18. maddesi Denizli'de tartışma odağı oldu. Tarım alanı ve boş arazi olarak görünen yerlerin, mücavir alanlara uygulanan bir taslakla yeniden planlanması ve bu sırada ortaya çıkan yeni sanayi bölgeleri ile çevreyolu projeleri tartışmanın odağındaki iki konu. TMMOB'a bağlı odalar, sanayi alanları ve çevreyolu projesinde çeşitli sıkıntılar yaşanabileceğini vurguluyor. Denizli Belediyesi'nin tarım bölgelerini sanayi alanı ilan etmesini, "çarpık" ve yeni "rant" doğuracak bir uygulama olduğunu dile getiriyor. Oda temsilcileri, çevreyolu için 18. madde uygulaması kapsamında öngörülen 10 milyon metrekarelik kamulaştırmanın da sıkıntı yaratacağını da kaydediyor. Bu maddeye göre, imar düzenlemesi sırasında şahıs arazilerinin yüzde 40'ına "düzenleme ortak payı" 10'una da "kamu ortaklığı payı" olarak belediye tarafından el konuluyor. Denizli Belediyesi'nin, karayolları tarafından yapımı gerçekleştirilecek çevre yolu için böyle bir uygulamayı tercih etmesinin, kentlilere haksızlık olacağı vurgulanıyor.

KARAYOLLARINA PEŞKEŞ
Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Süleyman Boz, karayollarının diğer illerde çevre yolu yapımı için istimlâk yöntemi kullanarak yurttaşlardan arazilerini, bedelini ödeyerek aldığını anımsattı. Boz, "Denizli Belediyesi, bu yöntemle yolun geçeceği arazi sahiplerinin 20 trilyon lirasını bir anlamda gasp etti. Denizlilinin toprağını karayollarına peşkeş çektirdi" diye konuştu. Karayollarının araziyi hiçbir ücret ödemeden almasının yanı sıra, yolun çevre imar planı içinde olması nedeniyle Denizli Belediyesi'ni de borçlandırdığına dikkat çeken Boz, yol çevresinin imara açılmasının çirkin yapılaşmayı da davet ettiğini vurguladı.

Bir yandan tartışmalar sürerken, bir yandan da hukuk süreci başladı. Denizli Belediyesi, çevre düzeni imar planı ve 18. madde uygulamaları nedeniyle hem TMMOB'a bağlı odalar hem de uygulamadan mağdur olacak 3 bine yakın yurttaş tarafından mahkemeye verildi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Gür, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Belediyenin uygulaması, yaklaşık 2 bin 500 dekar alanı kapsayan birinci sınıf sulu tarım topraklarını da kapsıyor. Bu toprakların amaç dışı kullanıma açılması, tarım alanlarıyla ilgili planları onama yetkisinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda olması, Denizli'nin 15-20 yıl sonrasına ilişkin öngörünün gerçekçi olmayışı, hukuksal yetki aşımı, kamusal yararın gözetilmemesi gibi bir çok konuda hukukun çiğnendiğini düşünüyoruz."

Denizli Belediye Başkanı Zeybekçi: Dönüş yok!
Uygulamayı savunan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ise "Uygulama bitti, tescil de yapıldı. Şu andan itibaren artık çevre yolunun Denizli'de dönüşü yoktur" diye konuştu. Eleştirilerin "siyasi" olduğunu öne süren Zeybekci, "İnsanlar, 'Çevreyoluna karşı mısın, değil misin?' sorusunun cevabını versin. Tarım arazisi ve boş arazilerin imara açılması eleştirileri yersiz. Tarım alanını sanayi alanına çevirdiğimiz filan yok. Orada yalnızca bir iki küçük arazi var ki onlar tarım alanı statüsünden çoktan çıkmışlar. Onun dışında çevre yolu hiçbir tarım alanı üzerinden geçmiyor. O bölgelerde zaten çirkin yapılaşma var. Sanayiye açtığımız alanlar, zaten sanayi binalarının yapıldığı yerler. Eleştirirken oraları gidip görmüyorlar mı? Ayrıca bu yapılar, izinsiz kaçak yapılar" dedi. Çevre yolunun geçtiği yerdeki köylülerin herhangi bir şikayeti olmadığını savunan Zeybekci, "Biz 18. madde uygulamasını yaptık ve yasaların bize verdiği yetkiler çerçevesinde arazileri aldık. Köylülerin 1 liralık arazilerinin değeri, uygulama sayesinde 10 liraya çıktı. Çevreyolu dışında, park ve yeşil alan ihtiyacımız ile mezarlık ihtiyacımızı karşılayan yeni alanlar yarattık" diye konuştu.