Ölçek: 1 / x Toplantıları Kisho Kurokawa ile Başlıyor



"Metabolismos ve Symbiosis" akımının kurucularından ve en büyük takipçilerinden Mimar Kisho Kurokawa, 29 Mart 2006'da Harbiye Askeri Müzesi'nde gerçekleştirilecek "Ölçek: 1 / x Toplantıları" kapsamında Türk mimar ve tasarımcılarla buluşuyor.

Nurus ve Tasarım Yayın Grubu'nun işbirliğiyle düzenlenen "Ölçek: 1 / x Toplantıları" endüstriyel tasarım, mimarlık ve kent planlama konularında dünyaca ün yapmış isimleri İstanbul'da ağırlamaya başlıyor.

Ölçek; endüstriyel tasarımdan, mimarlık ve kentsel planlamaya kadar her türlü projede, görünen ölçülerle bunların referans ettiği gerçek ölçüler arasındaki ifade tekniği olarak tanımlanabilir. Düşünce ve hayal gücünün 2 boyutlu yansıması olan "Ölçek" ve "Oran", farklı disiplinlerdeki dünyaca ünlü tasarımcıların buluşacağı Ölçek 1 / x Toplantıları'ndaki değişken ve farklılık olacak . İlki 29 Mart 2006'da gerçekleştirilecek olan Ölçek 1 / x Toplantıları'ndaki "x" bilinmeyeni; farklı disiplinleri ve bu disiplinler arasındaki değişkenliği temsil ediyor. Bu konseptte yapılacak diğer toplantılarda, farklı disiplinlerden gelen sürpriz tasarımcılar farklı ölçeklerdeki çalışmalarını Türk tasarımcı ve mimarlar ile paylaşacak.

"Metabolist Hareket" kenti ve mimariyi büyüyebilen ve değişim içerisinde olan organizmalar olarak öngörür. Bu noktada da başka bir biyoloji terimi olan ve heterojenliği ifade eden "Symbiosis" devreye girer: Bir arada varoluşun Symbiosis kelimesiyle ifade edilmesinin sebebi ise simbiyozun yani ortak yaşamın birlikte varolmaya ek olarak, içerisinde zıtlıklar ve rekabet içermesidir.

Bu akımının kurucularından ve uygulayıcılarından olan Mimar Kisho Kurokawa, Ölçek: 1 / x Toplantıları'nın ilk konuğu olarak 29 Mart 2006 tarihinde İstanbul'da Türk mimarlık ve tasarım camiası ile buluşuyor. Mimar Kisho Kurokawa'nın önderi olduğu bu akımın temelinde doğaya, tarihimize ve geleneksel olana önem veren; yapıları ortak yaşam ( symbiosis ) çerçevesinde ele alan bir anlayış bulunmakta. "Metabolismos ve Symbiosis" akımı hakkında kitapları ve birçok projesi bulunan Kurokawa, gerçekleştireceği sunumunda son çalışmaları ve bu akım doğrultusunda gerçekleştirdiği projelerini dinleyicilerle paylaşacak.

Kisho Kurokawa:
Mimar Kisho Kurokawa 1934 yılında Nagoya'da doğdu. Halen Japon Mimarlık Akademisi'nde öğretim görevlisi olan Kurokawa, Kazakistan Başbakanlık danışmanı olmasının yanı sıra Guangzhou, Shenzhen ve Jiaozuo belediyelerinin de danışmanlığını yapmakta. 1960 yılında, henüz 26 yaşındayken Metabolism Hareketi'nin kurucularından bir oldu; Kenti ve mimarlığı bir organizma olarak tasarladı. Dünya çapında bir çok önemli ödül alan Kurokawa'nın, en son aldığı ödüller arasında 2003 yılında DOCOMOMO-Japonya tarafından Sagae City Hall (Yamagata, 1997) projesine verilen, 100 önemli modern mimari yapı ödülü yer almakta.

Gerçekleştirdiği en önemli projeleri arasında Hiroshima Çağdaş Sanatlar Kent Müzesi, Osaka Uluslararası Kongre Merkezi, Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı projeleri yer almakta. "Kisho Kurokawa Retrospektif" sergisi, dünyanın bir çok önemli müze ve sergisini dolaştıktan sonra, 2000-2001 yılları arasında Japonya'nın pek çok kentinde yaklaşık 800.000 kişi tarafından ziyaret edildi.

Son çalışmaları arasında, "Japanese Nursing Association Building", 2007 yılında tamamlanacak olan Tokyo Ulusal Sanat Merkezi ve Zhengdong Yeni Kent ve Zhengzhou Kenti Konsept Planı gibi projeleri yer almakta.

Tarih: 29 Mart 2006
Saat: 18:00 - 20:00
Yer: Harbiye Askeri Müzesi Konferans Salonu