"Ölçek Küçük, Hikaye Büyük"



İlayda Sanat Galerisi Kenan Ataseven’in serbest çalıştığı dioromalarına yer veriyor. Her biri saatlerce süren el işçiliğinin eseri olan maketlerin en büyük özelliğinin yaşanmışlık hissini küçük boyutlarına rağmen çok iyi yansıtabilmesi olduğu bildiriliyor.

Beyaz şemsiyelerinin gölgesinde demli çayların ikram edildiği, çocukların gazoz ve dondurma, yaşlı ninelerin ise bir damla serinlik ve huzur rüyaları gördüğü şirin bir çay bahçesi... yağmurla yıkanan, bereketli topraklarda kutsanan asmaların lezzetli şaraplara dönüştürüldüğü eski bir şarap mahzeni... her geçtiği şehire kömür kokusunu ve göçebeliğini taşıyan emektar bir yük treni...balkonundan sarkan motifli halısı, içeriden gelen anason kokusu ve saz tıngırtısıyla kendini rüzgara teslim etmiş bir yayla evi... hayat artık tüm gerçekçiliği ve keyif veren ayrıntılarıyla Kenan Ataseven’in dioromalarında hayat buluyor.



Sanatçı, yaşanmışlık hissini şaşırtıcı detaylar ve bol bol sabır isteyen büyük bir özenle sağlamış. Dioromalarda kullandığı malzemeler ise çok çeşitli ve yaratıcı; içlerinde su şişesi kapağından, pizza kutusuna, çay süzgecinden, yolda bulduğu tahta parçasına kadar her şey var. Maketlerin ölçeği ise 1/35. Yani Kenan Ataseven’in maketlerinde kullandığı bir masa ya da sandalye objesi başparmağınızın yarısını geçmiyor.

Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan Kenan Ataseven aynı zamanda büyük ajanslarda çalışmış bir kreatif direktör. Gerçek veya kurgu bir anın üç boyutlu olarak modellenmesi olarak tanımlanan dioramalar, statik maketçiliğin en zor, en çok ustalık gerektiren alanı. Kenan Ataseven, bu işe önce hobi olarak başlamış; zamanla küçük objeleriyle yeni kompozisyonlar yaratmak ve yaşama dair farklı hikayeler anlatmak hayatının odak noktası olmuş. Şimdi ise yarattıkları dört duvar arasından çıkıyor, insanların ve hayatın arasına karışıyor.