Ölenlerin Sayısı Üç Gün Sonra 10 Kişi Azaldı, Kesin Rakam: 41



Pazartesi günü sabaha karşı saat 04.32’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 41 olduğu ortaya çıktı. Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan, “Ölü sayısındaki karışıklık, ölenlerin kimliklerinin nüfustaki isimleri farklı, köydeki halk arasındaki isimlerinin farklı olmasından kaynaklandı” dedi.

Merkez üssü Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’ne bağlı Başyurt Beldesi olarak saptanan ve  6.0 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya devam edilirken, ölü sayısıyla ilgili üç gündür yetkililerin açıkladığı rakamlar da kafaları karıştırdı.

Önce ‘57’ sonra ‘51’ dediler

Önce Elazığ Valisi Muammer Erol, ardından bölgeye gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek basın mensuplarına, depremin bilançosuyla ilgili açıklamalar yaptı. Her iki yetkili de ölü sayısını 57 olarak açıkladı. Ancak ardından aynı gün saat 14.30 sıralarında, hem Bakan Çiçek’le birlikte bölgeye gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ hem de Valilik Kriz Merkezi, ölü sayısının 51 olduğunu açıkladı. Bakan Akdağ, “Daha önce açıklanan 57 sayısı, cenazelerin mükerrer sayımından kaynaklanmış” dedi.

Ancak dün Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan, daha önce 51 olarak açıklanan ölü sayısının 41 olarak düzeltildiğini belirtti. Kaymakam Aslan şunları söyledi:

“Ölü sayısındaki karışıklık, ölenlerin nüfustaki kimliklerinin farklı, köydeki halk arasındaki bilinen isimlerinin farklı olmasından kaynaklandı. Ölen bazı kişiler bu nedenle iki kez sayılmış. Ancak yapılan çalışmalar sonunda sayıyı ortaya çıkardık. 10 kişinin eksik çıkması bizi bir nebze de olsa sevindirdi. Bu konuda ayrıntılı açıklamayı Valilik yapacak.”

Pamukova kazasında da büyük yanlış vardı

2004 yılında Pamukova’da meydana gelen tren kazasında da önce ölen kişi sayısının 128 olduğu Sağlık Bakanlığı’nca  açıklanmış, daha sonra bu sayının 139‘a yükseldiği söylenmişti. Ancak kısa süre sonra kazada yaşamını yitiren kişi sayısı ‘37’ olarak düzeltilmişti. (dha)