Olimpos Antik Kenti'nde Kazılar Başladı



Kumluca ilçesindeki Olimpos Antik Kenti'nde, 2013 yılı kazı ve restorasyon çalışmaları başladı. Olimpos Kazı Heyeti Başkanı, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Uçkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yılki çalışmaların üç bölümde sürdürüleceğini söyledi. Antik kentte kazı çalışmalarının 2000 yılında başladığını anlatan Uçkan, bu yıl ağırlıklı olarak, daha önceki yıllarda ortaya çıkartılan yapıların restorasyonu ve sağlamlaştırılması üzerine çalışacaklarını kaydetti.

Uçkan, şunları söyledi: "Bu yılki kazı çalışmalarımız koruma ve onarım ağırlıklı sürdürülecek. Özellikle geçen yıl açtığımız nekropol caddesinde ortaya çıkan ve sivil konutlar olduğunu düşündüğümüz konutlarda tahribatı önlemek amacıyla ortaya çıkan yapıların onarımı ve sağlamlaştırmasını yapacağız. Ören yerinin çevre düzenlemesi yapacağız ve yenilenen bilgilerle tabelalarını da güncelleyeceğiz. Ayrıca eser deposunda gelecek yıl hazırlanması planlanan Olimpos Kazısı kitabına ilişkin eser, envanterleme ve belgeleme çalışmalarımız devam edecek."

Olimpos Antik Kenti'nin üç boyutlu modellenmesi çalışmalarının da devam edeceğini belirten Uçkan, bu çalışmayla antik kentin geçmişteki yapısını birebir ortaya koymayı amaçladıklarını kaydetti. Uçkan, bu yılki çalışmaların 16 kişilik ekiple sürdürüleceğini bildirdi.

Olimpos'un bağlı olduğu Yazır Köyü Muhtarı Halil Karataş da antik kentin ayağa kaldırılması için kazı çalışmalarını desteklediklerini söyledi. Antik kentin bölge için çok önemli olduğunu vurgulayan Karataş, ören yerinin turizme de büyük katkısı olduğunu bildirdi.