Onbinler ‘Su için Koş’acak



‘Su’ girişimi ‘Su için Koş – Run for Water’, 18 Nisan 2010’da Dow’ın desteği ve Live Earth organizasyonuyla 100’den fazla ülkede onbinlerce insanın katılımıyla gerçekleştirilecek. Temiz bir su kaynağına erişmek için dünya genelinde ortalama bir insanın her gün en az 6 kilometre katetmesi gerekliliğinden yola çıkan ve bu sebeple 6 kilometre olarak planlanan ‘Su için Koş’ girişimi, temiz su kaynaklarına dikkat çekmeyi ve beklenen su krizinin sonuçları ile ilgili bilinci artırmayı amaçlıyor.   

The Dow Live Earth tarafından Dünya genelinde organize edilen ‘Su için Koş’ girişimi, Türkiye’de de İstanbul’da gerçekleştirilecek. Chicago’dan Stockholm’e, Hong Kong’tan Melbourne’a kadar pek çok şehrin evsahipliği yapacağı etkinlik, böylece kesintisiz olarak 24 saat boyunca gerçekleştirilmiş olacak. Ünlü bilimci Jacques Cousteau’nun torunu ve aynı zamanda Blue Legacy küresel su avukatlığı bürosunun kurucusu olan aktivist Alexandra Cousteau da etkinliğe destek veren isimler arasında yer alıyor.

The Dow Live Earth Run for Water girişimi, her bireyin sorunun çözümüne katkıda bulunabileceği noktasından hareketle su kaynakları ve su tüketimi konularında dikkat çekmeyi ve herkesi kendi katkısını ortaya koymak adına cesaretlendirmeyi amaçlıyor. Bu platforma Dow olarak destek vermekten gurur duyduklarını belirten Dow Türkiye Ülke Müdürü İhsan Necipoğlu, ‘2015 yılı sürdürülebilir hedeflerimizin bir parçası olarak su sorunu gibi dünyanın en büyük küresel sorunlarının çözümüne katkıda bulunmaya kararlıyız. Bunun için Dow olarak elimizdeki tüm bilim ve teknoloji imkanlarını seferber ediyoruz. Live Earth’le işbirliğimiz de Dünya genelinde milyonlarca insanın Temiz su kaynaklarına erişimi için yaptığımız pek çok faaliyetin en önemlilerinden biri. Türkiye’nin de bu etkinlikte aktif olarak yer alacak olmasından büyük heyecan duyuyoruz’ şeklinde konuştu.  

Live Earth Kurucusu ve CEO’su Kevin Wall ise ‘Live Earth’ olarak The Dow Live Earth Run for Water girişimi sayesinde küresel toplumu bir kez daha harekete geçirip tek bir günde onbinlerce insanı biraraya getirerek Dünya kamuoyunun dikkatini insanlığın en güncel sorunlarından biri olan su krizine çekeceklerini ifade etti. Wall ‘Bizim haberimiz olsa da olmasa da su sıkıntısı hepimizi etkiliyor. Bizim amacımız Dünya vatandaşlarını bu sorunun çözümü ile ilgili eğitmek ve çözümün bir parçası olmaya davet etmek’ şeklinde konuştu.   

Destek amacıyla kendi etkinliğini düzenlemek isteyenler için:

‘Su için Koş’ etkinliğini desteklemek amacıyla aynı gün kendi semt ya da bölgelerinde kendi koşularını düzenlemek isteyenlerin http://liveearth.org/friends adresine gidip kayıt olmaları yeterli. Live Earth dostlarına bu adreste kayıtlarını yaptırdıktan sonra organizasyonu nasıl gerçekleştirebileceklerini gösteren bir rehber de dahil olmak üzere ilgili tüm materyallerin bulunduğu online bir bilgilendirme paketi gönderilecek.  



Rakamlarla içilebilir su sıkıntısı:

Ø  Bugün Dünya genelinde her 8 kişiden biri içilebilir nitelikte suya erişemiyor.

Ø  Su sıkıntısı yaşanan bölgelerde özellikle kadın ve çocukların içilebilir nitelikte bir su kaynağına erişmesi için her gün en az 6 kilometrelik bir mesafe katetmesi gerekiyor

Ø  Görülen ishal vakalarının yüzde 88’i güvenilir ve temiz olmayan su’dan kaynaklanıyor

Ø  Bu vakalar Dünya genelinde her yıl 1,5 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine yolaçıyor. Ölümlerin büyük çoğunluğu ne yazık ki 5 yaşın altındaki çocuklar.

The Dow Live Earth Run for Water girişimi,  dünya genelinde su konusuyla ilgili başarılı çalışmalara imza atan ve aralarında ‘Global Water Challenge’, ‘A Child’s Right’, ‘Akvo’, ‘Fondo Para La Paz’, ‘Indonesia Water Partnership’ ve ‘Wildlands Conservation Trust’ gibi kuruluşların da bulunduğu birçok sivil toplum örgütüyle işbirliği içerisinde. Küresel yardım toplama etkinliği çerçevesinde Dow Live Earth Run for Water projesi ile toplanan tüm bağışlar, sürdürülebilir ve ölçümlendirilebilir su projelerine aktarılacak.