Öncelikli Olan Uzman Özerkliği



TMMOB Şehir Plancıları Odası’ndan yapılan açıklamada, "şehir planlaması ve diğer uzmanlık alanlarının özerkliğinin tesis edilmesi ile sağlıklı bir kentsel gelişmenin önünün açılacağı" ifade edildi.

Açıklamada, yaklaşan yerel seçimlerde başta Ankara ve İstanbul olmak üzere oda üyesi şehir plancılarının belediye başkanlık ve meclis üyelikleri için aday gösterildiği anımsatıldı. Adaylıkların "sevindirici" olduğu ifade edilen açıklamada, bazı yanlış anlamaların ortadan kaldırılmasının önemli hale geldiği kaydedildi.

Son yıllarda kentlere yapılan gelişi güzel ve plansız müdahalelerin ciddi ve geri dönülmesi zor tahribatlar yarattığının vurgulandığı açıklamada, artan kamuoyu tepkisiyle belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin uzmanlardan oluşması gerektiği yönünde bir anlayışın da güçlendiği ifade edildi.

Soruna uzmanlık sahibi siyasetçilerle çözüm bulma arayışının yetersiz olduğuna dikkatin çekildiği açıklamada, "Öncelikli yapılması gereken planlama ve diğer uzmanlık alanlarının özerkliğinin tesis edilmesi ve bu alana ekonomik ve siyasi rant çevrelerinin gelişi güzel müdahalelerin önlenmesidir. Bunun sağlandığı bir durumda belediye başkanları ya da meclis üyelerinin uzmanlıklarından bağımsız bir biçimde, sağlıklı bir kentsel gelişmenin öne açılmış olacaktır" denildi.

Açıklamada, aday gösterilen üyeler dahil tüm adaylara karşı her zaman özen gösterilen mesafenin korunacağı belirtilerek, bunun odanın bağımsız çalışma koşullarının ön şartı olduğuna işaret edildi.